EXCLUSIV. Împlineşte zece ani de când înoată periculos. Cine este Avram Iancu

Bibliotecarul din Petroşani care este deţinătorul recordului naţional la înot de anduranţă, Avram Iancu, sărbătoreşte anul acesta un deceniu de când a început să înoate periculos. Şi pentru că 2024 este numit legal „Anul Avram Iancu”, în amintirea eroului al cărui nume îl poartă şi el, are planuri mari: se antrenează pentru a înregistra un nou record.

Înoată de la 10 ani, dar în competiţii sportive participă din 2014, când a înotat în Canalul Mânecii
Înoată de la 10 ani, dar în competiţii sportive participă din 2014, când a înotat în Canalul Mânecii

Avram Iancu, înotătorul, a povestit, în exclusivitate pentru Click!, că doreşte să profite la maximum că 2024 este „Anul Avram Iancu”. „Anul acesta este un an cu totul special, pentru că se împlinesc 200 de ani de la naşterea eroului din Transilvania care a fost supranumit Crăişorul Munţilor. Şi tot anul acesta eu împlinesc 48 de ani, vârsta la care el a murit. 2024 este un an special şi pentru că aniversez zece ani de carieră la înotul în ape deschise. În data de 31 martie 2014 anunţam că voi străbate Canalul Mânecii”, a mărturisit acesta. Şi a povestit că numele său nu este „accidental” acelaşi cu al eroului. „În special bunica mea din partea tatălui a insistat să mă boteze Avram. Spune că dacă tot ne cheamă Iancu şi eu sunt băiat de ce să nu fiu Avram Iancu?! Şi iată ca... la 200 de ani distanţă de marele Avram Iancu, micuţul Avram Iancu a devenit Cetăţean de Onoare al Măderatului... satul bunicii mele”.

Pentru a marca aşa cum se cuvine acest an aniversar, are în plan un nou eveniment sportiv important. „Mă pregătesc încet-încet pentru sezonul maxim de înot, care este vara. Acum mă antrenez la bazinul de înot din Petroşani, care îmi şi poartă numele: Avram Marius Iancu, tocmai pentru a nu se gândi lumea că este Crăişorul Munţilor, ci Crăişorul Apelor, cum îmi place mie să glumesc. Deocamdată nu am intrat în linie dreaptă cu antrenamentul, dar sunt foarte activ: alerg, merg cu bicicleta, mănânc cât de cât echilibrat, fără grăsimi saturate şi fără carne de porc, cu cât mai multe verdeţuri. Am o dietă uşor restrictivă, dar nu deosebită. Pentru că nici nu am un program ca sportivii din bazin. Mă trezesc zilnic la 07.00 şi până intru la serviciu, la bibliotecă, alerg, merg cu bicicleta, fac diverse treburi prin gospodărie. Acum, pe timp de iarnă, înot aproape zilnic 1-2 ore în bazin şi de când se mai încălzeşte voi merge şi în lacul din spatele casei, Ştiurţ”, a mai spus Avram Iancu, înotătorul, în exclusivitate pentru Click!

Deşi are agenda foarte încărcată, atât cu antrenamentele, cât şi cu programul de la serviciu –lucrează în continuare ca bibliotecar la biblioteca din Petroşani, Avram Iancu şi-a unit forţele cu un proiect cultural deosebit: filmul „Avram Iancu – Împotriva imperiului”. Cu această ocazie, astăzi este prezent la Bucureşti, la avanpremiera de gală a producţiei. „Abia aştept să văd acest film. Am remarcat asemănarea izbitoare dintre actorii care îl interpretează pe erou, atât din fortografii, cât şi din trailer. Mulţumesc întregii echipe de producţie pentru dorinţa de a mă avea ca partener de promovare a filmului. Trăiască duhul lui Iancu! Dumnezeu să binecuvânteze România”, a mai spus înotătorul.

Film din bani privaţi, despre «Crăişorul Munţilor» din Transilvania

Premiera e  programată vineri
Premiera e programată vineri

Un nou film românesc se pregăteşte de lansare. Este vorba despre docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului”, produsă de Papa Pictures şi regizată de Theo Thorn. Producţia spune povestea vieţii eroului supranumit „Crăişorul Munţilor”, care a avut un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Actorul din rolul principal, Horia Fedorca, face deja furori pe Internet şi în apariţiile tv datorită asemănării fizice naturale cu personajul. „Toată echipa, de când m-a văzut în prima zi de filmări, mi-a spus Crăişorule sau Avrămuţ. Şi aşa mi-a rămas numele”, a spus acesta. Şi nu este singurul caz. „Şi actorul pe care l-am găsit pentru rolul Avram Iancu din ultimii ani ai vieţii, Damian Oancea, se aseamănă foarte mult cu eroul, după cum se poate uşor observa din fotografii şi imagini. Ne bucurăm foarte mult pentru toate coincidenţele şi ajutorul primit pentru a realiza acest film. Pentru că este un film făcut cu multe eforturi, din bani privaţi”, au spus producătorii Alin Panc şi Sandu Pop, pentru Click! „Avram Iancu – Împotriva imperiului” are avanpremiera oficială simultan în toate oraşele, poimâine, de Mica Unire, de la ora 19.00. Biletele pentru eveniment s-au pus deja în vânzare.

Poartă numele Avram Iancu ca urmare  a dorinţei bunicii sale din partea tatălui
Poartă numele Avram Iancu ca urmare a dorinţei bunicii sale din partea tatălui

Click! spune

S-a născut la 18 februarie 1976, în Petroşani. Lucrează ca bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroşani, din anul 2006, profesie ce i-a schimbat viaţa în urma lecturării unei cărţi de înot în ape deschise. În 2014 a devenit primul român care a atacat înot Canalul Mânecii şi de atunci a înregistrat mai multe recorduri. Este şi primul, şi singurul om din lume care a înotat un fluviu – Dunărea, fără costum de protecţie în 89 de zile (în 2017) şi fără nici o zi de pauză.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tatarusanu CAPTURA TV jpg
image
image
image
image
image
image
Amza Pellea jpg
turnul eiffel shutterstock 1391056664 jpg
rsz delta dunarii jpg
autobuz stb 336 foto shutterstock
ASPA Arena 26 0 jpg
Kate Middleton jpg
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
galionul San Jose, captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net