Explozie a cazurilor de coronavirus în 24 de ore! Ionel Dancă: ”Există posibilitatea prelungirii stării de urgență”

Ultima actualizare:

    Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a vorbit că la Guvern se discută inclusiv scenariul prelungirii stării de urgență
Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a vorbit că la Guvern se discută inclusiv scenariul prelungirii stării de urgență

Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, spune că pe masa Guvernului există toate scenariile pentru 15 mai. Inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă sau scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă. Și asta din cauza exploziei cazurilor de coronavirus, din ultimele 24 de ore!

Ne îndepărtăm de măsurile de relaxare! România a înregistrat astăzi, 3 mai, 431 de noi de infectări cu coronavirus, iar la nivel național vorbim despre 13.163 de cazuri.

Pe 2 mai, fuseseră raportate 165 de noi cazuri, ceea ce înseamnă că în 24 ore numărul cazurilor s-a dublat.

Astfel că autoritățile iau în calcul toate scenariile, inclusiv prelungirea stării de urgență după 15 mai.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, afirmă că „situaţia rămâne în continuare riscantă” în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei de coronavirus în România, iar în acest context autorităţile iau în calcul mai multe scenarii.

„Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare, de o amploare mai mică, aşa cum există posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat”, spune Dancă.

Acesta a mai afirmat că răbdarea românilor s-a dovedit una generoasă în raport cu recomandările autorităţilor, dar că aceasta are limitele ei.

”Am încercat în ultima perioadă să enunţăm diverse scenarii pentru a da o speranţă românilor că situaţia va putea fi depăşită în curând şi vom putea gradual să revenim la un ritm de viaţă normal. Dar acest lucru depinde nu neapărat de autorităţi, cât de evoluţia infecţiilor, or în ultimele zile vedem că, în ciuda tuturor recomandărilor, poate şi pe fondul unei relaxări anticipate, grăbite, a populaţiei, au apărut noi cazuri şi noi focare. De aceea trebuie să fim în continuare vigilenţi. Din păcate, nu putem să ne grăbim numai din  perspectiva răbdării populaţiei să ne grăbim să adoptăm măsuri care ne-ar putea întoarce în situaţia de a pierde de sub control gestiunea acestui fenomen” a afirmat Ionel Dancă astăzi, 3 mai, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Restaurantele şi mall-urile nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare

El subliniază că există „câteva priorităţi” şi sunt scenarii conform cărora sunt zone care prezintă un risc ridicat cu privire la răspândirea infecţiilor, cum ar fi restaurantele şi mall-urile „care nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”, în ciuda aşteptărilor unor categorii ale populaţiei.

Conform lui Dancă, măsurile vor fi decise doar în urma unei estimări „foarte riguroase” făcute în zilele dinaintea datei de 15 mai. 

Şeful cancelariei primului ministru a mai spus, întrebat despre dotările pentru sistemul medical, că „am plecat în această bătălie cu mâinile goale şi într-un timp foarte scurt am reuşit, pe lângă aprovizionarea din import cu materialele sanitare am reuşit performanţa, în ciuda tuturor criticilor, am reuşit să dăm drumul inclusiv producţiei locale”.

„Am dat deja în producţie producţia de măşti, de combinezoane, se lucrează inclusiv pentru producţia de materiale necesare acestor echipamente, se lucrează la producţia de alte echipmente sanitare și  credem că pentru perspectiva unui val doi vom fi pregătiţi inclusiv din punctul de vedere al producţiei locale”, a adăugat șeful cancelariei premierului Ludovic Orban.

Sunt zone în țară cu multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus

Potrivit ultimelor date oferite de Grupul de Comunicare Strategică, cele mai multe cazuri sunt în Suceava, 2.899, București, 1.354, Arad, 606,  Hunedoara, 527, Neamț, 520, Brașov, 489, și Mureș, 487.

În aceste zone, este posibil ca măsurile să rămână în vigoare. Și să relaxeze zone unde nu s-au înregistrat până acum foarte multe îmbolnăviri.

Și vorbim aici despre Harghita și Buzău, unde sunt câte 21, Brăila, cu 25 și Sălaj cu 40 de cazuri.

Dintre cele 13.163 de cazuri înregistrate, 4.869 s-au vindecat, 780 au murit, iar alte 255 se află la terapie intensivă. 

Cele mai multe persoane care au decedat în ultimele ore sunt cele infecatate în preajma sărbătorilor de Paște. 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/lume/cum-arata-masurile-de-relaxare-europa-ce-au-voie-sa-faca-vecinii-nostri-si-de-cand

https://www.click.ro/news/national/arafat-daca-vedem-ca-situatia-se-inrautateste-masurile-de-relaxare-nu-vor-mai-fi-de-la

https://www.click.ro/news/national/live-coronavirus-romania-184-de-persoane-infectate-dintre-care-16-au-fost-declarate

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net