Florin Piersic: ”Olga Tudorache a plecat și am simțit o picătură de otravă în inimă”

Ultima actualizare:

    Olga Tudorache, alături de Florin Piersicfoto: arhiva Adevărul
Olga Tudorache, alături de Florin Piersicfoto: arhiva Adevărul

Marii actori ai țării, foști studenți ai Olgăi Tudorache sau colegi de scenă, au reacționat emoționant la vestea că ”Marea Doamnă” a plecat dintre noi. Carmen Tănase, Oana Pellea, Florin Busuioc, despre Olga Tudorache: ”Acum e linişte, Regina mea mamă! Va mulţumesc pentru tot!”

Florin Piersic

Florin Piersic a ținut să îi aducă un omagiu marei actrițe dispărute. ”Am aflat cu foarte mare tristețe de plecarea marii artiste care a fost, este și o să rămână, Olga Tudorache. Mi-aduc aminte cu foarte mare plăcere, pot să spun, deși nu-mi place cuvântul, cu foarte mare emoție, mai bine, când a venit să mă vadă jucând în piesa lui Visnevski, Tragedia optimistă,  în care ea juca femeia comisar, la Craiova, în regia lui Vlad Mugur. Dar, aflând că noi facem același spectacol, tot în regia lui Vlad Mugur, la București, la Teatrul Național, a venit la spectacol, piesă în care eu îl jucam pe Alexei, marinarul nemulțumit și foarte, să spun, pozitiv, la urma urmei. Partenera mea era Marcela Rusu, și pe ea Dumnezeu să o ierte! Și Olga a venit în cabină la mine și mi-a spus niște cuvinte pe care n-am să le pot uita niciodată', a declarat, Florin Piersic, citat de Agerpres.

”Atât era de legată de profesia, de actorii care se produc pe scenele românești, era omul care aparent părea dur, dar de fapt avea o inimă mare. Bineînțeles că am văzut-o în multe spectacole și, când am aflat dimineață că a plecat dintre noi, am simțit, așa, un fel de picătură de otravă, o picătură de otravă în inima mea. Cei care mă citiți acum probabil că înțelegeți ce senzație și ce curent m-a cuprins pe mine știind-o nu numai ca artistă, ci și ca vecină de bloc. Locuia în Piața Palatului, și eu tot acolo până într-o vreme. Ne vedeam destul de rar, dar când ne vedeam era o atmosferă, un fel de adiere de prietenie, de bunătate, de înțelegere. Știa absolut tot. Chiar și fiului ei, care nu e în țară, după câte știu, i-a pus numele după personajul pe care îl jucam eu în piesa de care am vorbit. Dumnezeu s-o odihnească!”, a adăugat Florin Piersic, citat de Agerpres.

Actorii Carmen Tănase, Oana Pellea şi Florin Busuioc i-au mulţumit Olgăi Tudorache pentru tot ce a însemnat în teatrul românesc şi au transmis mesaje emoţionante la despărţirea de ”marea doamnă”.

George Ivașcu

Sala Mare a Teatrului Metropolis din Bucureşti, unde Olga Tudorache a jucat ultimul său spectacol, va fi numită curând în memoria actriţei, a spus directorul instituţiei teatrale, George Ivaşcu, miercuri, scrie news.ro.

”Eu consider că era una dintre cele mai mari actriţe ale teatrului şi filmului românesc. Domnia sa când juca avea o încărcătură încât tăcerea ei vorbea, adică numai când tăcea pe scenă şi te emoţiona. Din păcate, astăzi, tăcerea ei e tristă”, a spus George Ivaşcu.

”Din păcate, ultimul spectacol pentru care domnia sa a urcat pe scenă a fost la Metropolis (spectacolul «Peşte cu mazăre», pe care l-a şi regizat, n.r.) şi de asta cred că cel mai onorant, atât pentru public, cât şi pentru teatrul românesc, este ca acea sală, Sala Mare, să îi poarte numele. Cât de curând”, a adăugat actorul.

”În ciuda aparenţei, a faptului că părea un om dur, o stâncă, aşa cum se caracteriza chiar dânsa, nu era aşa. Era un om plin de sensibilitate, de umor. De aceea a şi fost o profesoară extraordinară, avea o generozitate, o aristocraţie rar întâlnită. O doamnă, o mare doamnă!”, a mai spus spus actorul George Ivașcu, citat de news.ro.

Carmen Tănase

Actriţa Carmen Tănase de la Teatrul Odeon a scris pe Facebook un mesaj emoţionant despre ”Regina mamă” a teatrului românesc. ”Acum e linişte, Regina mea mamă! Vă mulţumesc pentru tot!”. Mesajul a fost însoţit de o fotografie cu cele două artiste ţinându-se de mână. 

”Să ne gândim la doamna Olga Tudorache. Să ne gândim ce a făcut în teatru şi film şi ce a facut pentru şcoala românescă de teatru. O mare, mare doamnă”, a spus actorul Florin Busuioc. 

Oana Pellea a scris pe Facebook: ”Doamna Olga, Vă iubesc. Mulţumesc. Dumnezeu să vă ţină sufletul în palma Lui!”. 

Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internată din 9 octombrie.

Mesaj al Famiei Regale

”Familia Regală a României a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Olgăi Tudorache, unul dintre stâlpii teatrului românesc”, se arată în comunciatul Casei Regale.

Olga Tudorache a fost profesorul de clasă al Principelui Radu, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în anii 1980-1984. Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu transmit condoleanţe domnului Alexandru Avram şi familiei sale!

”Demnă urmaşă a Marioarei Voiculescu şi a Luciei Sturdza Bulandra, Olga Tudorache a primit la 18 mai 2013, pe scena Teatrului Mic, Decoraţia Regală Nihil Sine Deo de la Regele Mihai I, reprezentat de Principesa Moştenitoare Margareta. Profund creştină şi loială regelui său, Olga Tudorache a primit înalta distincţie cu emoţie şi cu modestie. Acum patru ani, în acea zi de sâmbătă, trei sute de spectatori au asistat la cântecul de lebădă al Olgăi Tudorache. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, se încheie mesajul Familiei Regale a României.

Tamara Buciuceanu

"Vă spun doar câteva cuvinte: a dispărut un mare talent al teatrului românesc. A plecat pe drumul fără întoarcere, regretele vor fi eterne. Dumnezeu să o ierte și să o primească în Împărăția Lui veșnică. Durerea e prea mare”, ne-a spus Tamara. 

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net