Fostul soț al Răduleascăi, firme înregistrate în paradisuri fiscale
Și numele fostului soț al Mihaelei Rădulescu, Elan Schwartzenberg, apare în registrele casei de avocatură Mossack Fonseca. Afaceristul româno-israelian, anchetat de DNA pentru falimentul Realitatea TV, a controlat la sfârşitul anilor '90 afacerile de publicitate stradală din România prin firme înregistrate în paradisuri fiscale.
Potrivit dezvăluirilor făcute de RISE Project, Elan Schwartzenberg a evitat să plătească taxe statului român după ce şi-a vândut afacerile de panotaj stradal gigantului media Rupert Murdoch, prin intermediul unui cont gestionat în Liechtenstein de o firmă offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice.
În anii '90, Schwartzenberg a înfiinţat patru firme offshore în paradisul fiscal prin intermediul casei de avocatură Mossack Fonseca, una dintre ele fiind Collio Financial SA (transformată ulterior în OME Limited).
Aceasta a trecut ca subsidiară firma românească Exclusiv Media SRL, înfiinţată de Schwartzenberg în 1997 pentru afaceri cu panotaj şi publicitate stardală.
Oficial, Schwartzenberg deţinea direct doar 30% din acţiunile OME Limited, celelalte fiind controlate de alte căsuţe poştale înregistrate în Panama.
Alte patru persoane figurau în Consiliul de Directori ai firmei din Insulele Virgine Britanice: avocatul american Gilbert Wood, Viorel Bîtu, Vlad Ruţă şi David Rigoll.
La începutul anului 2000, firma Exclusiv Media SRL – care deţinea în acea perioadă 17% din piaţa de publicitate stradală din România – a fost vândută de firma-mamă gigantului media american News Corporation, deţinută de miliardarul Rupert Murdoch.
Tranzacţia a avut loc prin intermediul unui cont deschis la LGT Bank AG din Liechtenstein şi a fost în valoare de 19 milioane de dolari.
Documentele Mossack Fonseca arată că unul dintre directorii OME Limited, Viorel Bîtu, a demisionat în scurt timp înainte de vânzarea Exclusiv Media către News Corporation.
Și asta, din cauza unui conflict de interese apărut după ce o altă firmă, la care acesta figura, făcuse un raport standard de investigaţie înainte de vânzare pentru firma offshore din partea gigantului media.
În prezent, firma românească este deţinută de un fond rusesc de investiţii, VTB Capital, pe care au achiziţionat-o de la Murdoch tot prin intermediul unui offshore, de data aceasta din Cipru.
Scurgerea de informaţii aduce dovezi pentru o anchetă începută în urmă cu trei zile de procurorii DNA, în care Schwartzenberg este acuzat de intermedierea mitei primite de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, de la constructorul israelian Avraham Morgenstern pentru câştigarea unei licitaţii publice.
Morgenstern i-ar fi transferat lui Mazăre 280.000 de euro pentru câştigarea licitaţiei pentru realizarea campusului social „Henri Coandă”.
Banii au ajuns, iniţial, în contul firmei Melici Management Inc., înregistrată în Insulele Virgine, al cărei beneficiar este suspectat a fi Schwartzenberg, apoi au ajuns la Radu Mazăre şi la fratele acestuia, Alexandru.
Registrele Mossack Fonseca arată că firma Melici Management a fost înregistrată în Insulele Virgine Britanice, la începutul lui 1998, concomitent cu firmele Blue Ribbon Asstes LTD şi Garthmore Management – căsuţe poştale înfiinţate de Schwartzenberg prin intermediul Mossack Fonseca.
Elan Schwartzenberg este anchetat de DNA în mai multe dosare, motiv pentru care omul de afaceri, a cărui avere este estimată la 16 milioane de euro, trăiește de aproximativ doi ani în Israel.
Procurorii DNA au deschis o anchetă privind modul în care Schwartzenberg a dus grupul media Realitatea în insolvenţă, la scurt timp de la achiziţionarea sa de la Sorin Ovidiu Vântu. În dosar este cercetat şi fratele său, Fabian Schwartzenberg.
Schwartzenberg mai este cercetat şi într-un dosar de evaziune fiscală împreună cu fostul şef de cabinet al ex-preşedintelui ANAF Sorin Blejnar, Codruţ Marta, care este dispărut din 2012. Cei doi sunt acuzaţi de sprijinirea unui grup infracţional care a evitat plata taxelor pentru 90.000 de tone de motorină.
Fostul soţ al Mihaelei Rădulescu este cercetat şi în dosarul dispariţiei lui Marta, care ar putea fi declarat mort din punct de vedere legal.