Fructe şi legume proaspete sau congelate? Uite ce să alegi!
Suntem în pragul verii şi au apărut deja primele fructe de sezon. În pieţe, tarabele sunt pline cu căpşune şi cireşe, iar din supermarket-uri putem cumpăra chiar şi piersici. O altă variantă ar fi să alegi fructele congelate care, pe lângă faptul că au aceleaşi proprietăţi nutritive ca şi cele proaspete, te ajută să faci economie de timp atunci când găteşti. Iată care sunt avantajele acestora!
În magazine, pe lângă fructele şi legumele proaspete, găsim şi produse congelate: căpşune, cireşe, mure, zmeură, afine, dar şi legume precum broccoli, mazăre, fasole verde, fasole galbenă, amestecuri de tot soiul pentru supe sau alte mâncăruri gătite.
Fiecare dintre noi alege ce doreşte, însă trebuie ştiut faptul că fructele şi legumele congelate nu sunt cu nimic mai prejos decât cele proaspete. Uite de ce să le cumperi şi cum să le foloseşti!
Se păstrează la rece timp îndelungat
Odată cumpărate, fructele şi legumele pot fi păstrate la congelator pentru un timp îndelungat şi folosite ori de câte ori avem nevoie.
Singurul lucru de care trebuie să avem grijă este să porţionăm cantitatea cumpărată în aşa fel încât să nu trebuiască să o dezgheţăm şi să o recongelăm. Altfel, odată cu sucul care se scurge, se pierd şi vitaminele.
Conţin vitamine, minerale şi elemente nutritive
Fructele şi legumele congelate îşi păstrează proprietăţile nutritive. Practic, prin congelare, nu se pierd nici vitaminele, nici mineralele. Acestea, pur şi simplu, se conservă.
Produsele pe care le găseşti în supermarket şi hypermarket pot fi, uneori, chiar mai "proaspete" decât cele pe care le cumperi din piaţă, de la tarabă: nu sunt veştede, nu sunt lovite, nu sunt pătate şi nu sunt nici crude. Pe de altă parte, trebuie ştiut faptul că produsele proaspete îşi înjumătăţesc conţinutul de vitamine la fiecare 48 de ore după recoltare, fie că sunt ţinute la rece, în frigider, fie că sunt păstrate la temperatura camerei.
Faci economie de timp
Când cumperi fructe şi legume proaspete, trebuie să le speli, să le cureţi, să le alegi pe cele lovite de cele întregi şi sănătoase. Dacă optezi pentru produse congelate, vei face o mare economie de timp.
Preţurile variază foarte mult
Preţul fructelor şi legumelor congelate diferă în funcţie de producător şi, desigur, în funcţie de cantitatea pe care doreşti s-o cumperi. Dacă optezi pentru cele care se vând la vrac, atunci vei lua exact cât ai nevoie, iar preţul va fi pe măsură. În cazul în care cumperi fructe şi legume congelate dar ambalate, eşti obligat să iei cantitatea oferită de producător. Însă, şi în acest caz, produsele se vând de la câteva sute de grame până la un kilogram.
Fructe şi legume congelate, la vrac
- Mure: 18,26 lei kg- Căpşune: 14,68 lei kg- Zmeură: 18,29 lei kg- Amestec mexican:6,69 kg- Broccoli: 8,18 lei kg- Spanac mărunţit: 5,55 lei kg- Vasole verde: 5,63 lei kg- Mazăre: 6 lei kg
Fructe congelate, ambalate
- Căpşune: între 7-23 lei kg în funcţie de firma producătoare şi gramaj - Fructe de pădure: între 10-25 de lei kg- Zmeură: între 12 - 18 lei kg- Mure: între 8-20 lei kg.
Produsele se găsesc în magazinele Cora.
Fructe proaspete
- În pieţe, căpşunele se vând la preţuri între 6-10 lei, iar cireşele, care abia au apărut, pot fi cumpărate cu 12-15 lei kilogramul.
Prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Spală legumele şi fructele, îndepărtează coaja, seminţele, codiţa sau frunzele, taie-le cuburi şi pune-le în pungi închise ermetic. Dacă foloseşti legumele congelate la gătit, pune-le direct în mâncare.
Dacă se decongelează la temperatura camerei, odată cu apa care se va scurge, legumele îşi vor pierde şi vitaminele. Verdeţurile se spală înainte de congelare! Spală bine firele de pătrunjel, mărar sau leuştean, scurge-le pe un prosop absorbant, îndepărtează codiţele şi pune verdeaţa în pungi de hârtie. Nu folosi la împachetat folie de aluminiu. Foloseşte pungi de hârtie sau pungi alimentare.