Fructul românesc care dispare din piețe! Livezile au fost grav afectate de secetă

Ultima actualizare:

Gutuia românească, cel mai parfumat fruct al toamnei, se găsește tot mai greu în piețe. Din cauza unei boli care a afectat pomii, livezile nu mai sunt pline cu fructe. Aşa se face că pe tarabele noastre şi-au făcut loc gutuile turceşti sau cele din Grecia, în condiţiile în care în trecut, România exporta tone de fructe.

Gutuie Foto: Pexels
Gutuie Foto: Pexels

Gutuile au fost afectate de bacteria Erwinia amylovora 

Potrivit datelor de la Statistică, anul trecut am adunat de 25 de ori mai puține fructe decât în cel precedent. În aceste condiții, pe tarabe și-au făcut loc gutuile, din Turcia sau Grecia. Din cei aproximativ 5.000 de gutui din această livadă din Tulcea, trei sferturi au fost afectați de bacteria Erwinia amylovora. 

Până în urmă cu trei ani, sute de tone de fructe plecau dintr-o singură livadă din România către Ungaria, Germania și Franța, dar și pe piața internă. Acum, producția a scăzut foarte mult. „Anul trecut, produceam aproape 40 de tone pe hectar, dar din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, potrivit stirileprotv.ro

Cât costă în piețe un kilogram de gutui 

O livadă din localitatea Bălăceanu, județul Buzău, se întinde pe mai bine de 11 hectare. Din cauza secetei și mai ales a bolii, fructele sunt mici, iar multe s-au stricat în pom. „Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”. În piețe, un kilogram de gutui românești costă aproximativ 10 - 12 lei, dar nu mai sunt la fel de arătoase ca cele aduse din alte țări.

De ce să consumi gutui 

Gutuile nu sunt doar parfumate și cu un gust deosebit, ușor astringent, ci au și beneficii pentru sănătate, fiind de ajutor în cura de slăbire, contribuind la reglarea tensiunii arteriale și chiar la combaterea anxietății.

Gutuile au un conținut caloric redus, 100 de grame de gutuie crudă având numai 57 de calorii. Mai mult decât atât, coaja de gutuie conține cantități mari de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia și menține pentru mai mult timp starea de sațietate, un avantaj în cura de slăbire. Poți consuma felii de gutuie crudă stropite cu puțină zeamă de lămâie pentru a nu se oxida, ca gustare, între micul dejun și prânz, de exemplu.

Gutuiul, originar din diferite părți ale Asiei și Mediteranei

Gutuiul (Cydonia oblonga) este un fruct antic, originar din diferite părți ale Asiei și Mediteranei. A început să fie cultivat în Grecia și Roma antică și este o rudă apropiată a fructelor familiare, cum ar fi merele și perele.

Fructul de gutui are o formă de ou, având aproximativ 10-15 cm lungime, cu un miez dur în interior, pulpă spongioasă galben-maronie și este parfumat. Cu toate acestea, spre deosebire de alte fructe, gutuile nu pot fi consumate crude, ci doar după ce sunt gătite sau procesate sub formă de gem. Există și oameni care apreciază și consumă gutuile ca atare, mai ales când sunt coapte și miezul devine puțin mai moale și mai ușor de mestecat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae al României Alina și Eliabeta Karina profimedia 0703687052 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pratyaksh Vijay yoga guinness world records jpg
Cetatea medievală Orăștie  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
herd 6554180 1280 jpg
Spania jpg
img jpg
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
bar pexels jpeg
mario iorgulescu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net