Frumoasa legendă a ghiocelului. De ce gingașa floare este albă

Ultima actualizare:

    Prima floare care anunţă sosirea primăverii este ghiocelul, o plantă întâlnită atât în Europa, cât şi în AsiaFOTO: adevarul.ro
Prima floare care anunţă sosirea primăverii este ghiocelul, o plantă întâlnită atât în Europa, cât şi în AsiaFOTO: adevarul.ro

Primăvara începe cu ghiocei, toporaşi, viorele, lăcrămiore şi narcise. Legendele românilor despre florile care apar imediat după ce se topeşte zăpada vorbesc despre lumi fantastice, în care prinţese şi zei se minunează de frumuseţea şi parfumul plantelor gingaşe.

Numite şi vestitorii primăverii, florile care se ivesc din pământul abia „dezbrăcat” de zăpadă sunt ghioceii, viorele, toporaşii, narcisele şi lăcrămioarele. Florile apar mai ales pe terenuri bogate în humus şi care reţin uşor umezeala. De aceea, zona cea mai bogată în ghiocei, viorele şi toporaşi este pădurea, scrie adevarul.ro.

Prima floare care anunţă sosirea primăverii este ghiocelul, o plantă întâlnită atât în Europa, cât şi în Asia.

Ghiocelul are câte trei frunze lungi şi subţiri, de culoare verde închis, în timp ce florile sunt albe. Uneori, floarea poate fi întâlnită şi toamna târziu.

  • Românii cunosc cel puţin două legende care arată cum a apărut ghiocelului. Una spune că floarea a fost singura căreia i-a păsat de soarta zăpezii atunci când Dumnezeu i-a spus să-şi aleagă singură culoarea pe care o va purta. După ce a întrebat mai multe flori dacă vor să-i împrumute culoarea lor, fiind refuzată de mac, viorea şi floarea-soarelui, zăpada s-a întristat. Atunci, ghiocelul, înduioşat de tristeţea zăpezii, i-a spus acesteia că el îşi împarte bucuros culoarea cu ea. Bucuroasă, neaua l-a răsplătit pe ghiocel oferindu-i puterea de a fi prima floare care apare într-un an.
  • Cealaltă legendă a ghiocelului spune că floarea a devenit vestitorul primăverii, după ce o rază de soare, fiica cea mai mică a astrului ceresc, i-a rupt din greşeală codiţa. Mişcată de plânsul ghiocelului, raza de soare a suflat asupra-i şi prin vrajă ghiocelul a devenit prima floare care iese de sub zăpadă.

Legende despre primele flori de primăvară

  • Toporaşul apare spontan în păduri sau la marginea lor, pe malurilor râurilor, pe câmpii sau în grădini. Frunzele acestuia au formă de inimă, iar floarea este alcătuită din cinci petale de culoare violet, uneori albăstruie. În Grecia Antică, toporaşul era considerat floarea Afroditei, zeita iubirii.
  • Narcisele apar primăvara în locuri însorite şi pe sol bine afânat. Spre deosebire de ghiocei şi toporaşi, bulbii de narcise se plantează. Pentru o bună creştere, bulbii se pun în pământ încă de toamna.
  • Lăcrămioarele sunt flori răspândite în păduri, lunci şi pe dealuri. Ele apar mai ales în zone ferite de soare, cu soluri acide sau neutre. Lăcrămioarele au nevoie de umiditate permanentă pentru ca frunzele să nu se îngălbenească. Legenda spune că floarea a apărut din lacrimele unui frate pentru sora sa bolnavă.

Citește și:

Veşti excelente pentru aceste zodii. Ele vor avea noroc din plin în luna martie

Horoscop săptămânal 24 februarie-1 martie 2020: Balanțele vor fi remarcate de șefii lor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net