Ger cumplit, temperaturi extreme, după o perioadă caldă. Valul polar care lovește România

Ultima actualizare:

Gerul a pus stăpânire pe majoritatea regiunilor din România. La munte va continua să ningă, iar temperaturile vor scădea considerabil, ajungând chiar și la minus 20 de grade Celsius. Ne așteaptă o săptămână foarte geroasă, potrivit Adevărul.

Ger cumplit în România
Ger cumplit în România

Temperaturile resimțite vor fi mult mai mici, pentru că se vor accentua din cauza vântului care va sufla cu o vitează de până la 90 km/h. În țară se va instaura, începând de duminică, un val de aer polar, în special în regiunile intracarpatice.

Joi, 2 februarie, au fost cele mai mici temperaturi

Potrivit ANM (Administrației Naționale de Meteorologie), joi dimineața, s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din această iarnă. La Vârful Omu au fost minus 16 grade Celsius, la Țarcu minus 15 grade, iar la Vlădeasa, la Bâlea Lac și în Călămani, oamenii au înghețat la minus 14 grade Celsius.

ANM a emis un cod galben de ninsori și viscol în zona de munte și unul de vânt puternic în Transilvania și Oltenia, ambele fiind valabile până vineri dimineață.

Începând de astăzi, 3 februarie, până sâmbătă, 4 februarie, vor fi intervale cu vânt foarte puternic în sudul și centrul țării, iar apoi se va extinde până la nord-est. În centrul țării va ninge moderat, dar în zonele muntoase vor fi ninsori abundente și viscol.

Vreme aprigă și în Capitală

Vineri, 3 februarie, vor fi precipitații și ninsori slabe, iar vântul va sufla moderat, dar de duminică, bucureștenii nu vor scăpa de vremea rece, temperaturile vor ajunge până la minus 9 grade, iar vântul se va intesifica, având viteze în jur de 40- 50 km/h.

Cod galben la munte

În perioada 3 februarie, ora 20, și 5 februarie, ora 18, la munte va ninge însemnat cantitativ și vântul va avea intesificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini mai mari de 1800 m vântul va depăși chiar și 90 km/h. Viscolul va fi prezent, iar vizibilitatea va fi redusă.

În vestul Carpaților Meridionali se va depune un strat consistent de zăpadă și se vor acumula mai mult de 40 l/mp, potrivit ANM.

În depresiuni, diminețile și nopțile vor fi foarte geroase, iar temometrele vor indica până la minus 20 de grade.

„Vorbim de un episod de iarnă autentică în zona de munte, până vineri dimineață la ora 10.00. Viscol, la peste 1600 de metri, zăpadă troienită. În restul regiunilor vremea devine caldă pentru această perioada, maxime de 8-10 grade Celsius.

De la acest final de săptămâna vremea se răcește semnificativ, o masă de aer rece cuprinde țară noastră, geroasă, începând de duminică dimineață, ne așteptăm la temperaturi minime între minus 17 și  minus 7 grade Celsius. Urmează o săptămâna, așa cum arată estimarea, cu o vreme rece, temperaturi destul de coborâte însă precipitațiile par că se vor restrânge ca arie de acoperire. 

Săptămâna viitoare contăm pe o vreme mai stabilă, precipitații mai puține, dar vorbim de această perioada geroasă în toată țară”, a declarat meteorologul ANM Mihai Huștiu, la Realitatea Plus.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net