Grevă japoneză în universitățile din Cluj-Napoca


    În semn de protest, studenții au intrat la cursuri cu banderole albe pe brațe (foto: someseanul.ro)
În semn de protest, studenții au intrat la cursuri cu banderole albe pe brațe (foto: someseanul.ro)

Studenţii mai multor universităţi din Cluj-Napoca au declanşat, miercuri, o grevă japoneză şi au intrat la cursuri cu banderole albe pe braţ, informează Mediafax. Ei solicită o reprezentare de 25% a studenţilor în alegerea rectorului, faţă de 3% - 20% cât este în prezent.

Studenţii de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, membri ai Organizaţiei de Studenţi din UBB (OSUBB), s-au adunat, miercuri dimineaţă, în holul central al universităţii, după care au intrat la cursuri cu banderole albe pe braţ, pe care scria ”25%”.

Preşedintele OSUBB, Oana Onicaş, a declarat că studenţii cer o extindere a drepturilor care există deja în ceea ce priveşte alegerea rectorului.

”Am declanşat o grevă japoneză şi cerem conducerii UBB să ia act de solicitările noastre. Studenţii sunt reprezentaţi în proporţie de 25% la nivelul Senatului, al consiliilor facultăţilor şi dorim ca acest procent să fie extins şi la nivelul alegerii rectorului, adică dorim ca studenţii să conteze în proporţie de 25 % în alegerea rectorului. În prezent, reprezentarea este, în UBB, de peste 6% şi votează doar studenţii care fac parte din Senatul universităţii şi cei din consiliile facultăţilor. OSUBB consideră că trebuie să poată vota 25% din studenţi pentru alegerea rectorului, iar pentru aceasta este nevoie de modificarea Legii educației naționale, în sensul asigurării participării studenților în proporție de 25% din totalul electoratului participant în alegerea rectorilor”, a spus Onicaş.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, universitățile s-au îndepărtat tot mai mult de studenți și de problemele acestora, unul din motive fiind scăderea ponderii lor din cei care participă la procesul de alegere a rectorului.

”Dacă până în 2011 studenţii aveau un sfert din voturile în alegerile pentru rectori și decani, odată cu Legea educației naționale părerile studenților nu au mai contat atât de mult la alegerea rectorului, procentul participării lor variind între 3% și 20%, în funcție de universitate”, a explicat preşedintele OSUBB.

Oana Onicaş a subliniat că OSUBB va organiza, miercuri, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, un flash-mob în care va fi prezentat mesajul legat de alegerea rectorului de către 25% dintre studenţi, iar în cazul în care solicitarea studenţilor nu va fi acceptată, aceştia vor recurge la alte acţiuni de protest, de tip occupy.

Conducerea UBB va analiza, miercuri, solicitarea studenţilor, urmând să le dea un răspuns.

Alegerile pentru funcţia de rector al UBB vor avea loc în martie 2015.

Greva japoneză a mai fost declanşată la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” şi Universitatea de Artă şi Design (UAD).

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
horoscop jpg
tina turner jpg
cub gabi bădălău png
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
cub Daniel Onoriu png
image
image
image
image
image
image
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg