Hotărâre de Guvern aprobată: Activităţi doar pentru persoanele vaccinate și mască obligatorie și în aer liber

Ultima actualizare:

    Raed Arafat, șeful DSUfoto: Arhivă
Raed Arafat, șeful DSUfoto: Arhivă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că hotărârea de Guvern aprobată sâmbătă va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală. Acestea vor putea ieşi şi în perioadele în care circulaţia este restricţionată.

„Hotărârea de Guvern aproată astăzi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele vaccinate care au 10 zile de la a doua doză, respectiv pentru cei trecuţi prin boală, aflaţi în perioada dintre a 15-a şi a 180-a zi", a anunţat Raed Arafat, referindu-se la localităţile incidenţa depăşeşte 6 la mie.

Ce presupune hotârârea de Guvern aprobată

Conform noii hotărâri, la o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori, restaurantele, cluburile și cinematografele rămân deschise până la ora 24.00, dar doar pentru persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, cu un grad de ocupare de 50%.

Aceleași reguli se aplică și în cazul evenimentelor private, precum nunți și botezuri (dar nu mai mult de 200 persoane). Accesul cu un test negativ COVID nu va mai fi permis. Carantina de noapte este introdusă în weekend, după ce rată de incidență trece de 6 la mie, dar și în restul săptămânii, după ce rata trece de 7,5. Celor vaccinați sau trecuți prin boală li se va permite să iasă însă din case și noaptea.

Acesta a menţionat că nu se mai accepta persoanele testate pentru că acestea pot fi totuşi infectate şi se urmăreşte reducerea numărului de persoane care pot ajunge la ATI.

Organizarea de competiţii sportive în spaţii deschise şi închise se vor organiza cu distanţă de un metru, mască de protecţie, la 50% din capacitate, la fel și pentru organizarea activităţii în cinematografe, săli spectacole.

 Restaurantele şi cafenele pot primi clienţi până la 50% din capacitate maximă, între 5 – 24. Magazinele, mall-urile, vor fi deschise până la ora 22.00, potrivit news.ro.

 Persoanele vaccinate sau trecute prin boală pot ieşi în perioadele în care circulaţia persoanelor este restricţionată pe timpul nopţii. În același timp, școlile rămân deschise indiferent de incidență.

Referitor la obligaţia de a purta masca de protecţie în aer liber, Arafat a precizat că la o incidenţă de peste 6 la mie masca va fi obligatorie, dar vor fi şi excepţii la anumite activităţi - activităţi sportive, în parc, dar în zonele aglomerate, unde este risc, se va purta. „Va exista un ordin sperăm în cursul zilei de luni", a explicat el.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net