„În bucătăria Mamei”. Povestea femeii din Mălâncrav la care a mâncat și Andreea Esca
Punctele gastronomice locale s-au transformat în adevărate ambasade ale bucătăriei românești. În gospodării modeste, dar pline de viață, oameni harnici își deschid porțile pentru cei care vor să simtă gustul autentic al mâncării făcute „ca acasă”. Preparatele sunt gătite cu produse din propria grădină sau de la producători locali, iar mesele se așază într-o atmosferă caldă, familială.

Printre acești oameni se numără și Mihaela Neagu, din satul Mălâncrav, județul Sibiu, care a transformat pasiunea pentru gătit într-un loc unde turiștii români și străini redescoperă farmecul culinar al Ardealului.
Povestea din „Bucătăria Mamei”
Mihaela Neagu a reușit să transforme o bucătărie de familie într-un loc unde tradiția, dragostea și ospitalitatea se servesc la aceeași masă. Mamă a șapte copii și-a deschis anul trecut propriul punct gastronomic local, pe care l-a numit inspirat „În bucătăria Mamei”.
„Sunt născută aici, în Mălâncrav, în satul meu natal pe care-l iubesc foarte mult și aici m-am căsătorit. Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu șapte copii, șase băieți și o fată, m-am căsătorit tânără, cel mai mare copil are 28 de ani și cel mic are 20 de ani”, povestește Mihaela, pentru Turnul Sfatului, cu o liniște care trădează mulțumirea unei vieți pline.
Cu ajutorul fiicei sale, Naomi, a transformat casa de la numărul 277 într-un punct gastronomic local cu suflet.
Cu muncă, pricepere și mult suflet, au pus pe picioare o mică gospodărie unde se gătesc la foc automat sarmale, ciorbe, fripturi, cârnați de casă și prăjituri de sezon.
„Naomi, fiica mea, s-a documentat foarte mult legat de cum să deschidem acest punct gastronomic. Am copii harnici și mă mândresc cu ei. Ne-am decis să facem acest punct gastronomic și am luat legătura cu autoritățile ca să respectăm tot ce este nevoie. Mie îmi place mult să gătesc, îmi place să vorbesc cu oamenii. Și mi-e drag când văd zâmbetul turiștilor români și străini atunci când ajung pe la noi”, spune ea.

Deschiderea punctului gastronomic a fost o provocare, dar și o bucurie neașteptată. „Nu m-am așteptat să vină atât de multă lume, apoi am realizat în ce ne-am băgat. Mă gândeam mereu cum să fac și ce să fac să fie bine. Când pui suflet în mâncarea pe care o faci, întotdeauna iese bine, omul este mulțumit și cu zâmbetul pe buze.”
Andreea Esca, oaspete „În bucătăria Mamei”
De când a deschis „În bucătăria Mamei”, Mihaela a primit oaspeți din toată lumea: americani, englezi, nemți și, tot mai des, români.
Printre cei care au trecut pragul gospodăriei s-a numărat și Andreea Esca, venită împreună cu familia pentru a gusta preparatele locale.
„Copiii sunt foarte mândri de mine, mereu m-au susținut și nu le venea să creadă că doamna Andreea Esca a fost la mine împreună cu familia și le-am servit micul dejun. Le-a plăcut tare mult, este o doamnă foarte deschisă”, a dezvăluit Mihaela Neag pentru publicația sibiană.
Familia Neagu are și o mică fermă, cu vaci, porci și păsări, iar ingredientele vin aproape în totalitate din propria curte.
Mihaela spune că oaspeții simt diferența: „Oamenii îmi spun că mâncarea are alt gust.”
Deocamdată, gospodăria dispune doar de o cameră pentru turiști, dar Mihaela visează să ridice o șură cu vedere spre pădure, unde să poată caza mai mulți oaspeți.
„Când văd pe chipul lor că sunt fericiți, asta este cel mai important lucru pentru mine”, a mai spus Mihaela.




































