În ziua de Anul Nou Să împlinim cele mai îndrăgite tradiții românești

Ultima actualizare:

    Întâmpinați Anul Nou cu pahare pline cu vin!Sursa foto: Arhiva Click
Întâmpinați Anul Nou cu pahare pline cu vin!Sursa foto: Arhiva Click

În tradiția populară, Sfântul Vasile cel Mare este Crăciunul cel Mic. În prima zi a Anului Nou, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare. În tradiţia populară, Sfântul Vasile cel Mare este numit Crăciunul cel Mic, fratele Crăciunului. Cu acest prilej, asistăm la un alai la care participă cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri românești, atât în mediul urban, cât şi la sate.

La împlinirea acestor tradiții participă cetele de urători

Evocarea celor mai îndrăgite tradiții românești în ziua Anului Nou este un spectacol la care participă cetele de urători. În acest răstimp, „mascaţii”, adică acei colindători care însoţesc Pluguşorul pe data de 31decembrie,  colindătorii cu  „Capra” şi „Sorcova” în Ziua de Anul Nou, sunt aşteptaţi cu mare bucurie de gazde, dornice  să-i primească şi să le mulţumească pentru urări. Tradiţiile  şi obiceiurile care se continuă şi în prima zi a Anului ce se înnoieşte, au puterea să atragă sporul, belşugul, sănătatea şi voia bună în casa gazdelor care primesc ceata de urători.  

Colindătorii ”dezleagă” anul ce vine

Dezlegarea anului este un obicei practicat în ajunul Anului Nou. Cetele de colindători străbat uliţele satului  și străzile localităților urbane, pocnind din bice și sunând din bucium. Prin tradiție, aceste zgomote au puterea să alunge forţele malefice din comunitatea colindată: insectele dăunătoare recoltelor, seceta, tăciunele din grâu, blestemele făcute de dușmani pentru paguba noastră. Mai mult, în tradiţia populară, feciorii harnici şi religioşi, care-i colindă pe  gospodari, au puteri magice în noaptea dintre ani: ei pot să dezlege şi cununiile tinerilor din localitatea respectivă rostind descântece pentru „slobozirea” cununiei. Pentru a dezlega cununiile fetelor de măritat, colindătorii invocă numele pețitorilor. Totdeuna, colindătorii le urează gazdelor să le dea Dumnezeu numai bine : spor, sănătate, noroc în tot ce fac, ca să se înnoiască vieţile lor.

În ziua praznicului se rostesc rugăciuni către Sfântul Vasile   

Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra dracilor. De aceea, în acestă zi, trebuie rostite rugăciuni de ajutor în casele în care paguba sau boala dăinuie de multă vreme.

La cumpăna dintre ani, dorinţele se împlinesc

În noaptea Anului Nou este bine să ne punem în gând o dorinţă şi să ne rugăm pentru împlinirea acesteia. Tradiţia spune că fiecare  dorinţă, rostită cu credinţă la la miezul nopții, totdeauna

se împlineşte, cu condiţia ca aceasta să nu fie mărturisită nimănui.    

 În ziua Anului Nou, un bărbat trebuie să ne treacă pragul casei  

În prima zi a Anului Nou,  ca și la Crăciun, în fiecare gospodărie primul care  vine în casa noastră trebuie să fie un bărbat pentru a avea noroc tot anul. . Și femeile brunete aduc noroc. Dacă într-o familie trebuie să vină  o femeie roşcată sau o femeie blondă, fiecare membru al familiei trebuie să poarte asupra sa un fir de busuioc sfinţit, pentru a alunga ghinionul.  

În noaptea de Anul Nou să respectați vechile tradiții !

În noaptea de Anul Nou este bine să aveţi în buzunar cât mai mulţi bani, pentru ca tot anul să nu le duceţi dorul. Astfel, nu veți avea datorii și nu trebuie să vă împrumutați la nimeni din comunitatea în care trăiți. De asemenea, în această zi să nu daţi bani cu împrumut şi nici obiecte de uz gospodăresc.

Să nu intraţi în Noul An cu datorii

Este bine să vă achitați datoriile până la Anul Nou. Dacă nu reuşiţi acest lucru, veţi avea probleme financiare tot anul viitor.

Să întâmpinăm Noul An cu un pahar plin cu vin

Iată o tradiţie care trebuie  împlinită în ajunul Anului Nou, de gospodarii din toate zonele ţării pentru a avea spor și belșug în familia lor până la anul viitor. În noaptea dintre ani, se  aşează pe masă un pahar plin cu vin,  pentru ca totul să ne  meargă din plin.

În ajunul praznicului Sfântului Vasile purtaţi o haină nouă şi ceva roşu

O veche tradiţie spune că în ajunul praznicului Sfântului Vasile , în noaptea de Revelon, este de bun augur să purtăm o haină nouă, un obiect de îmbrăcămite nou şi ceva roşu- o eşarfă sau o cravată.  Aceste obiecte simbolizează schimbarea în bine şi prosperitatea în viața noastră.

Mâncați stafide pentru a vă bucura de succese

 În noaptea magică de Anul Nou, pentru a obține succese și mai mulți bani pe parcursul Noului An, mâncaţi stafide sau struguri !

Pentru a avea spor în muncile agricole, păstrați primul colac...

Primul colac pregătit de gospodină pentru Anul Nou se păstrează până în primăvară; atunci, înainte de începerea sezonului agricol, se pune  colacul în hrana animalelor de tracţiune, boi sau cai.  Când se împlineşte tradiţia, animalele folosite la muncile agricole vor fi sănătoase, iar în gospodăria respectivă va fi belşug de legume şi cereale. 

Colindătorii care vin cu Pluguşorul cheamă belşugul

 Pluguşorul este o tradiție strâns legată de mitul fertilităţii. De aceea, acești colindători sunt așteptați cu bucurie de gospodari. În fiecare casă, colindătorii care vin cu Pluguşorul rostesc vorbe frumoase, cheamă prosperitatea şi belşugul, iar urarea se face şi în familia celui care conduce grupul colindătorilor.

Tradiția Sorcovitului atrage norocul

 O  datină întâlnită la oraşe şi la sate  este sorcovitul.  Tradiția strămoșească spune că,  în familiile care primesc colindătorii cu sorcova, în casele respective se adună sănătatea şi norocul în anul care vine. Este bine ca fetele care colindă să folosească o sorcovă cu flori albe şi roz, în timp ce la băieţi, sorcova trebuie să fie împodobită cu flori bleu sau albastre pentru a  aduce noroc persoanelor sorcovite.      

 Capra, un colind care aduce noroc şi belşug gospodarilor

 Jocul Caprei face parte din străvechile tradiţii populare româneşti de iarnă. Pentru respectarea acestui obicei, colindătorii trebuie să îmbrace un costum specific cu obiecte de recuzită: panglici multicolore, clopoţei, zurgălăi, coarne împodobite cu oglinzi , mărgele şi ciucuri și blană de capră. De asemenea, colindătorii cu Capra trebuie să cunoască textele literare şi musicale ale acestui colind. Obiceiul de a colida cu Capra cunoaşte unele particularităţi de la o zonă geografică la alta.

Mâncaţi peşte cu cap în noaptea dintre ani!

De secole, tradiția spune că pentru a fi sprinteni tot anul, pentru a ne strecura cu ușurință în orice împrejurare dificilă, trebuie să mâncăm peşte, dar acesta să aibă cap.

Aprindeţi candela la Noaptea dintre ani! 

Este de bun augur, ca în noaptea de Anul Nou să aprindeţi o candelă sau o lumânare care să ardă  până în dimineaţa zilei de Anul Nou. Este o tradiție care atrage lumina în viața și în casa noastră, pentru a avea un an mai luminios decât cel care se încheie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net