Începe al doilea weekend cu restricții. Care sunt noile reguli din magazine


  Noile restricții anti Covid prevăd limitarea circulației după ora 20.00 și închiderea magazinelor la ora 18.00
Noile restricții anti Covid prevăd limitarea circulației după ora 20.00 și închiderea magazinelor la ora 18.00

Începe al doilea weekend cu restricții în București și țară, acolo unde rata de infectare cu Covid este peste 4. Astfel, vineri, sâmbătă și duminică magazinele se închid la ora 18.00, iar de la ora 20.00 va trebui să intrăm în casă. Excepție fac persoanele care au asupra lor o declarație de proprie răspundere sau adeverința de la angajator.

În localitățile unde rata de infectare cu Covid-19 este de peste 4 la mia de locuitori, se aplică restricții doar în weekend. În zonele unde incidența cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus depășește 7,5, aceste măsuri se aplică pe tot parcursul săptămânii. Noile restricții au fost decise de autoritățile din România în 25 martie.

Al doilea weekend cu restricții. Ce trebuie să știm

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii:

 • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
 • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
 • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00-18.00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori. Excepțiile anunțate de Prefectura Capitalei:

 • Prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
 • Cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.
 • Victimele violenței familiale se pot deplasa la secțiile de poliție sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situația de a fi nevoită să iasă din casă pentru a își proteja viața sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.
 • Pentru vaccinare, este permisă deplasarea.
 • Scoaterea animalelor de companie în fața locuinței este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte și prezintă dovada că locuiește în imobilul în fața căruia se află.

Reguli noi în magazine pentru evitarea aglomerației

Prefectura Capitalei a stabilit cu retalierii și un "ghid de bune practici" pentru evitarea aglomerației în magazine. S-a convenit ca toate magazinele mari și medii să permită un număr maxim de clienți utilizând cota de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare client, iar magazinele mici trebuie să asigure o distanță de 2 metri între clienți. În unele magazine oamenii vor putea intra doar dacă găsesc coș liber la intrare, iar în altele va exista un contor automat pentru afișarea numărului maxim de clienți.

Ce scrie în Ghidul bunelor practici”

 • Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui anunț în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin. Afişul trebuie să fie cel puţin de mărime A4 şi caracterele să fie suficient de mari pentru a fi vizibile de la distanţă. Este propus următorul text: „Pentru a putea respecta regula distanţării fizice, în acest magazin pot fi prezenţi simultan .... clienţi”
 • Modul de calcul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max 7 m.p.- client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket, sau prin raportare la obligaţia asigurării distanţării de 2m între clienţi pentru magazinele mici şi mijlocii.
 • Fiecare magazin va trebui să dispună măsurile necesare pentru a evita aglomerarea. Măsurile dispuse sunt la alegerea fiecărui operator economic, acesta putând să evalueze concret situaţia şi să decidă. Printre măsurile sugerate sunt: limitarea numărului de coşuri sau cărucioare disponibile la numărul maxim de clienţi care pot fi simultan în magazin, asigurarea contorizării electronice sau asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc pe care operatorul economic îl consideră eficient şi potrivit situaţiei proprii. La atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii.”
cub theo rose anghel damian png
Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie jpeg
cub ioana ilie nastase png
FotoJet jpg
mihai voropchievici jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
cub mircea baniciu png
bunic Flickr.com Candice Pdx
crestere-economica
image
image
image
image
shutterstock 1833215881 jpg
pensionar jpg
nasterea domnului jpg
16 foto 1  case antipirati jpg
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg