Învăţătoare judecată pentru moartea elevului dat afară de la ore

Ultima actualizare:
Raisa Vecliuc (FOTOGRAFII: Ziarul de Iaşi)
Raisa Vecliuc (FOTOGRAFII: Ziarul de Iaşi)

Ce suflet trebuie să ai ca să jigneşti şi să umileşti un copil? Un copil care ducea oricum o viaţă grea, în sărăcie şi cu un părinte care îl agresa zilnic. O învăţătoare din Iaşi este judecată după ce şi-a bătut joc de un elev de clasa a II-a. După ce l-a dat afară de la ore, micuţul s-a ascuns într-o râpă, unde a fost găsit mort după zece zile de căutări.

Raisa Vecliuc are pe conştiinţă moartea lui Ştefănel (10 ani). Este învăţătoare la Liceul Tehnologic din satul ieşean Focuri, iar copiii spun că l-a marginalizat întotdeauna pe Ştefan Spătaru, un copil sărac şi ţinut mereu flămând de tatăl care îl bătea zilnic cu beţe de floarea soarelui. Elevii au povestit prin ce chin trecea băiatul atunci când era la şcoală.

"Spătaru stătea singur în ultima bancă de la perete deoarece mirosea urât, venea nespălat la şcoală. Doamna învăţătoare nu ne lăsa să stăm în bancă cu el, ca să nu ne îmbolnăvim sau să luăm păduchi", a povestit Sebastian, fost coleg de clasă cu Ştefan.

5 februarie 2013: Ştefănel a fost găsit îngheţat, pe marginea drumului, la 10 zile de la dispariţie


    Raisa Vecliuc (FOTOGRAFII: Ziarul de Iaşi)
Raisa Vecliuc (FOTOGRAFII: Ziarul de Iaşi)

Alţi colegi au detaliat cum băiatul era urechiat şi lovit de învăţătoare. Pe 24 ianuarie, comportamentul neadecvat al femeii avea să ducă la o tragedie. Umilit iar de aceasta şi dat afară de la ore pentru că "puţea", Ştefănel a plecat de la şcoală pe jos, prin viscol. Supărat, când mai avea doar câteva minute până acasă, s-a ascuns într-o râpă de pe marginea drumului.

N-a avut curaj să meargă acasă pentru că ştia că tatăl, care-l forţa să meargă la şcoală pentru a-i încasa alocaţia, îl aşteaptă cu o nouă porţie de bătaie.

La un moment dat, băiatul a adormit. Din cauza temperaturilor foarte scăzute, doborât de ger, Ştefan avea să nu se mai trezească niciodată.

A fost căutat zi de zi de zeci de poliţişti, jandarmi şi voluntari. L-au găsit mort abia după zece zile, îngheţat bocnă în şanţ. Procurorii au stabilit că această nenorocire s-a produs din cauza comportamentului cadrului didactic, coroborat cu cel a tatălui, Sidor Spătaru. Ambii au fost trimişi în judecată.

"Eu am încercat de mai multe ori să mă apropii de Ştefănel, însă la orice îl întrebam, el ridica din umeri şi tăcea".

Învăţătoarea despre fostul ei elev

Raisa Vecliuc a fost trimisă în judecată pentru că "a avut un comportament neadecvat folosind acte de violenţă fizică, cât şi agresiune verbală şi non-verbală faţă de copil prin folosirea tonului ridicat, neacordarea atenţiei, excluderea de la ore pentru indisciplină, atitudini de discriminare şi marginalizare, evaluare neobiectivă. Neasigurându-i un climat propice de educare normală, i-a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică şi morală."

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net