Iolanda Nicolaescu, uitată de văduva regizorului, la un an de la moarte

simeon stalpnicul png
În urmă cu cinci ani, Iolanda Nicolaescu ne vorbea cu mult drag despre celebrul său frate, Sergiu NicolaescuFoto: Oana Neacșu

De curând, s-a împlinit un an de la moartea Iolandei Nicolaescu, sora regretatului regizor, iar lumea pare că a uitat-o. Cel mai dureros e faptul că văduva lui Sergiu Nicolaescu, cea cărei Iolanda i-a lăsat toată averea, nici măcar n-a trecut pe la cimitir ca să-i aprindă o lumânare.

La un an de la moartea Iolandei Nicolaescu, sora marelui regizor Sergiu Nicolaescu, singura care a aprins o lumânare la căpătâiul acesteia a fost o veche prietenă. În 7 iulie, ziua în care în urmă cu un an se stingea Iolanda, la vârsta de 90 de ani, Marga Glăvan a venit tocmai de la Bechet, județul Dolj, pentru a aprinde o lumânare la mormântul prietenei sale și pentru a-i aduce un buchețel de margarete.

„Îmi amintesc cu lacrimi în ochi de prietena mea de-o viață, Iolanda Nicolaescu: părăsită în viață, părăsită în moarte. Dumnezeu să-i ierte pe cei care v-au uitat, doamna Țuțu! Eu nu v-am uitat”, a spus cu tristețe Marga Glăvan.

„În acea zi, am ajuns la cimitir pe la ora 12.00 și am stat acolo vreo două ore, timp în care n-a venit nimeni la mormânt. Se vedea că nici la Iolanda, nici la Sergiu Nicolaescu nu mai fusese nimeni de mult timp să aprindă o lumânare. Ce păcat că Dana i-a uitat!”, a adăugat Marga Glăvan.

simeon stalpnicul png
O lumânare și un buchet de margarete i-a adus Marga Glăvan prietenei sale. Pe crucea Iolandei Nicolaescu, data de naștere e trecută greșitFoto: Arhiva personală

Tristețea e cu atât mai adâncă, cu cât pe crucea Iolandei Nicolaescu a fost trecută greșit data nașterii. „În loc de 6 ianuarie, ziua de naștere a doamnei Țuțu, e trecut 7 ianuarie. Dar nu interesează pe nimeni…”, a completat Marga Glăvan.

simeon stalpnicul png
Iolanda Nicolaescu și Marga Glăvan, în ziua în care sora regizorului a împlinit 88 de aniFoto: Arhiva personală

Prietenii n-au fost lăsați s-o conducă pe ultimul drum

În urmă cu un an, după ce Iolanda Nicolaescu s-a stins la Spitalul Elias din Capitală, prietenii acesteia au acuzat-o pe văduva regizorului, Dana Nicolaescu (40 de ani), că nu i-a lăsat să-și ia rămas-bun de la Iolanda.

„Nouă, prietenilor apropiați nu ne dă Dana nicio informație și nici menajerele. Și nici un anunț oficial, mortuar nu au dat la ziare, astfel încât prietenii și rudele, fie ele și mai îndepărtate, să poată măcar să-i pună o lumânare și o floare la sicriu... Zadarnic am sunat zilnic la spital să aflăm știri despre sănătatea doamnei. Nici personalul medical și nici menajera nu ne-au dat informaţii. De-abia azi (n.r. 13 iulie 2017) am aflat că doamna Iolanda a decedat... până la o confirmare oficială, nu ne rămâne decât să jelim soarta acestei familii cu atâtea contribuții în istoria și cultura României”, a precizat, la acea vreme, un amic al Iolandei, Cristian Marin.

La rândul său, o altă prietenă, Cristiana Georgescu, și-a exprimat regretul că nu a putut-o conduce pe ultimul drum pe Iolanda Nicolaescu: „Am tot sunat la spital și am tot insistat să aflăm o veste despre starea de sănătate a doamnei Iolanda Nicolaescu și așa am aflat de decesul dânsei azi dimineață (n.r. 13 iulie 2017). Trist e că nimeni nu știa...sau știau, dar nu au anunțat celelalte rude. Trist, foarte trist. Dumnezeu să o odihnească în pace pe doamna Iolanda Nicolaescu!”, a spus, tot atunci, Cristiana Georgescu, o altă prietenă a surorii regizorului.

Iolanda Nicolaescu a fost dusă la Spitalul Elias cu salvarea cu o lună înainte să moară, pentru că era foarte slăbită. La un moment dat, nemaiavând ce să-i facă, medicii au hotărât s-o transfere de la Secția Medicală la Secția de Geriatrie a spitalului din cadrul Institutului „Ana Aslan”, loc în care a și decedat.

Iolanda și Dana nu și-au vorbit un an

simeon stalpnicul png
Dana Nicolaescu a rămas cu întreaga avere a fraților Iolanda și Sergiu NicolaescuFoto: Click!

Timp de un an după moartea maestrului, Iolanda şi Dana Nicolaescu nu şi-au vorbit şi au avut şi un proces, deoarece bătrâna a constestat în instanţă testamentul lăsat de fratele său. Potrivit acestuia, toată averea a fost lăsată Danei. În 2014, cele două s-au împăcat şi au încheiat un contract de vânzare-cumpărare al apartamentului Iolandei, cu clauză de întreţinere. Conform actului, Dana se obliga să aibă grijă de cumnata sa până la moarte: să-i plătească întreţinerea, menajul, mâncarea, medicamentele. După moartea Iolandei, apartamentul și toate celelalte bunuri ale acesteia i-au rămas cumnatei sale.

Sergiu Nicolaescu a murit tot la Elias

simeon stalpnicul png
Sergiu Nicolaescu s-a stins în anul 2013

Sergiu Nicolaescu a decedat în 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe. Trupul neînsufleţit al cineastului a fost incinerat pe 5 ianuarie, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonie participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului.

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
FotoJet (1) jpg
Dorian Popa
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg