MAE rus, avertisment către România, după inaugurarea scutului antirachetă

Ultima actualizare:

    Baza de la Deveselu a devenit operațională joi
Baza de la Deveselu a devenit operațională joi

Inaugurarea scutului antirachetă de la baza militară de la Deveselu a iritat Moscova. ”Desfășurarea de elemente ale scutului american antirachetă în Europa încalcă Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) și obligă Rusia să ia măsuri de răspuns de ordin tehnico-militar”, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de TASS și preluată de realitatea.net.

”De-a lungul mai multor ani, partea rusă a atenționat de nenumărate ori cu privire la riscurile pe care le creează pentru securitatea internațională și stabilitatea strategică o desfășurare unilaterală și neîngrădită a sistemului strategic american de apărare antirachetă', a subliniat Zaharova.

Potrivit Mariei Zaharova, Federația Rusă continuă să considere 'activitatea distructivă a SUA și aliaților lor în domeniul antirachetă drept o amenințare directă la adresa securității și stabilității internaționale și regionale'.

Diplomatul rus a explicat că în componența complexelor antirachetă amplasate în România și Polonia intră sisteme de lansare identice practic cu cele folosite pe navele militare americane pentru lansarea atât de rachete de interceptare, cât și de rachete cu rază de acțiune medie 'Tomahawk'.

”În acest fel, SUA au încălcat Tratatul INF, lucru pe care suntem nevoiți să îl declarăm deschis și fără niciun fel de formulări diplomatice suplimentare. Este vorba de încălcarea acestui acord', potrivit Mariei Zaharova. Aceasta a amintit că 'Rusia a atenționat de nenumărate ori asupra pericolului ca situația privind sistemul american antirachetă să evalueze conform unui scenariu negativ, însă îngrijorările ei sunt în continuare ignorate'. 'Din aceasta, tragem o concluzie, inclusiv în ceea ce privește luarea de contramăsuri de ordin tehnico-militar”, a conchis ea

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net