Marea dorință pe care nu și-a putut-o îndeplini niciodată Margareta Pogonat

simeon stalpnicul png

Una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc, Margareta Pogonat, a murit în 2014 la vârsta de 81 de ani, după o viaţă zbuciumată. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 85 de ani. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.

O mare actriță din ”Generația de Aur” ne-a părăsit acum aproape patru ani. Românii spun și astăzi cât de frumoasă, minunată și talentată a fost Margareta Pogonat. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 85 de ani dacă un cancer nemilos nu ar fi doborât-o.

Și la începutul carierei s-a chinuit. Timp de 15 ani a făcut naveta din Iași, la Teatrul din Ploiești, până a obținut un post în București.

Actriţa s-a născut la Iaşi pe 6 martie 1933. Tatăl său, Petru Pogonat, a fost jurist şi om politic, care a îndeplinit funcţia de primar al municipiului Iaşi în 1921. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.

În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii“, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle.

simeon stalpnicul png
Așa arăta la începutul carierei Margareta Pogonat: frumoasă, caldă și seducătoare

De-a lungul carierei, actriţa a întruchipat ipostaze diferite, fiind cuceritoare, seducătoare şi graţioasă, dar şi o mamă serioasă, femeie de casă, scrie adevarul.ro. A fost căsătorită, divorţată, a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman , din filmul „Drum în penumbră“ (1972).

simeon stalpnicul png
Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, Cornel Coman, dar acesta a murit subit, la 44 de ani

A jucat în zeci de roluri, dar cei mai mulți dintre noi o asociem cu figura soșiei înțelegătoare, iubitoare, răbdătoare, ca în filmul ”Actorul și sălbaticii” sau în serialul ”Pistruiatul”.

simeon stalpnicul png
Margareta Pogonat a jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”, serial cu 10 episoade

S-a născut la Iaşi, de 6 martie, (1933), premonitoriu, asemenea numelui Bulevardului cu cinematografe, de altădată, de lângă Cişmigiu“, spune criticul de film Irina Margareta Nistor.

Avea să joace şi mult teatru la prestigiosul „Nottara”, din Bucureşti.

Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.

Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică ; „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell.

simeon stalpnicul png
A debutat în film în rolul chivuței Țica, în filmul ”Două lozuri” cu Grigore Vasiliu Birlic în rolul principal

A debutat în film cu rolul chivuței Țica cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani, actriţa a jucat pe scena Naţionalului ieşean (1961-1963) şi mai apoi, până la pensionare, la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Din 1974, a jucat Teatrul Nottara din Capitală.

În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, alături de marele actor Toma Caragiu.

Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, dar și ca profesor de actorie. În total, o carieră bogată, de peste 40 de ani.

În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultim omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti. Ne-a părăsit în 2014, dar încă o vedem la televizor, în serialul ”Pistruiatul”, reluat din când în când pentru noile generații. 

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
mihaela cernea cu sotul craioveanu costin  db 11 19 2007 2 01 35 PM JPG
cub ileana stana ionescu alexandru arsinel png
andreea marin si cove jpg
woman 4214744 1920 jpg
cub anamaria prodan animat gif
david si victoria beckham
Kristina Cepraga Dana Savuica E OK sa fii vedeta 2018 jpeg
drumuri radiale foto fb nicusor dan
madalina craiu din clanul foto pro tv jpg
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati