M─â╚Öti neconforme. Marile lan╚Ťuri de magazine ╚Öi farmacii, amendate de ANPC cu 3 milione de lei

image
Raportul ANPC legat de măștile neconforme a ajuns la Parchetul General

M─â╚Ötile neconforme se g─âsesc mai peste tot. O arat─â controlul Autorit─â┼úii Na┼úionale pentru Protec┼úia Consumatorilor (ANPC) care s-a l─âsat cu amenzi de aproape de 3 milioane de lei. Au fost sanc╚Ťiona╚Ťi Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman ╚Öi DM, lan╚Ťurile de farmacii Sinsiblu ╚Öi Help Net, dar ╚Öi benzin─âriile Lukoil.

Potrivit raportului ob╚Ťinut de Agerpres, au fost controla┼úi 599 operatori economici, la un num─âr de 396 dintre ace┼čtia (66%) constat├óndu-se nerespectarea prevederilor legale ├«n vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat. Au fost verificate un num─âr de 35.180.666 m─â┼čti ├«n valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 m─â┼čti ├«n valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se ├«ncadrau ├«n prevederile legale ├«n vigoare.

Printre neregulile constatate se afl─â lipsa total─â sau par┼úial─â a elementelor de identificare ┼či caracterizare, lipsa traducerii ├«n limba rom├ón─â, lips─â instruc┼úiuni de utilizare, lips─â men┼úionare compozi┼úie material, lips─â declara┼úie conformitate, lips─â marcaj de conformitate CE.

Urmare a deficien┼úelor constatate, organele de control au dispus urm─âtoarele m─âsuri: oprirea temporar─â de la comercializare a 31.931.598 de buc─â┼úi de m─â┼čti ├«n valoare de 12.740.657 lei p├ón─â la remedierea neconformit─â┼úilor constatate; oprirea definitiv─â ┼či scoaterea de la comercializare a 725.448 buc─â┼úi de m─â┼čti ├«n valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sanc┼úiuni contraven┼úionale, din care 237 avertismente ┼či 431 amenzi contraven┼úionale ├«n valoare de 2.908.000 lei pentru ├«nc─âlcarea reglement─ârilor privind protec┼úia consumatorilor.

ANPC a derulat ├«n perioada 23 octombrie- 23 noiembrie controale pentru verificarea respect─ârii prevederilor legale la comercializarea m─â┼čtilor.

Rom├ónia a emis o alert─â pentru m─â╚Öti neconforme aflate pe pia╚Ť─â

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general ├«n cadrul Autorit─â┼úii, a anun┼úat c─â Rom├ónia a emis, prin sistemul RAPEX, o alert─â pentru m─â┼čti neconforme aflate pe pia┼ú─â, care poart─â marcajul CE, dar nu sunt certificate.

ÔÇ×Alert─â emis─â de Rom├ónia ÔÇô RAPEX: Produsul poart─â marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protec┼úie de c─âtre un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul s─â nu ├«ndeplineasc─â cerin┼úele ├«n materie de s─ân─âtate ┼či siguran┼ú─â ┼či, prin urmare, s─â nu fie protejat ├«n mod corespunz─âtor ├«n cazul ├«n care nu este combinat cu m─âsuri suplimentare. Produsul nu respect─â Regulamentul privind echipamentele individuale de protec┼úie ┼či standardul european relevant EN 149ÔÇŁ, a explicat Anghel.

Raportul măștilor neconfome pe masa procurorilor

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat pe 26 noiembrie că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

ÔÇťA┼ča cum am mai spus, protejarea popula┼úiei este prioritar─â. De aceea, rom├ónii au dreptul s─â ┼čtie c─â ne preocup─âm de acest aspect ┼či, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem pia┼úa pentru siguran┼úa fiec─âruia dintre noi. Mesajul meu pentru cet─â┼úeni: m─â┼čtile neconforme au fost retrase de pe pia┼ú─â de c─âtre cei de la ANPC ┼či, mai mult chiar, au fost aplicate ┼či amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub pre┼č nimic, a┼ča cum sunt obi┼čnui┼úi social democra┼úii s─â fac─â! Rom├ónii trebuie s─â ┼čtie c─â sunt proteja┼úi. ┼×i, repet, ├«i ├«ndemn pe rom├óni s─â caute m─â┼čti produse ├«n Rom├ónia, pentru c─â sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate ┼či sunt cele mai bune de pe pia┼ú─â! Raportul neregulilor constatate ┼či sanc┼úionate de comisarii ANPC pleac─â spre Parchetul GeneralÔÇŁ, a precizat ministrul.

Tot ieri, ANPC a lansat ├«n dezbatere public─â un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie s─â comercializeze m─â┼čtile care nu sunt nici dispozitive medicale ┼či nici echipamente individuale de protec┼úie sub denumirea de ÔÇťacoperitoare faciale de utilizat ├«n colectivitateÔÇŁ.

Cite╚Öte ╚Öi: 

https://www.click.ro/news/national/controale-anpc-31-de-milioane-de-masti-au-fost-oprite-de-la-vanzare-se-vindeau-produse

https://www.click.ro/utile/sanatate/doua-modele-de-masti-de-protectie-neconforme-ce-ar-trebui-sa-stie-romanii

image png
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
alina ilan laufer jpeg
plaje largite mamaia jpeg
carmen tanase jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
BeFunky collage (40) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 1 iulie sf leontie radauti png
calendar ortodox 2021 iulie sfantul proroc ilie tesviteanul ioan popa jpeg
steve jobs iphone4 jpg
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP