Mirodenii răcoritoare pe care le poţi cultiva în casă
Vrei un ceai proaspăt, aromat, care să-ţi alinte simţurile atunci când ai nevoie sau o salată răcoritoare de vară? Optează pentru plantele aromate la ghiveci. Iată câteva idei care te vor ajuta.
Menta e aromată şi răcoritoare
Ideală pentru aroma unor preparate culinare răcoritoare (salate, desert cu fructe şi mentă şi ceaiuri reci)şi cunoscută pentru numeroasele calităţi terapeutice, menta creşte fără probleme dacă o plantezi în ghivece sau în jardiniere.
Aceasta preferă locurile umbroase şi se prinde foarte uşor dacă plantezi rădăcini în loc de seminţe. Deşi îi plac locurile răcoroase şi umede, e bine să nu exagerezi cu udatul. Iar dacă planta a fost atacată de dăunători înlătură frunzele îngălbenite şi protejeaz-o cu fungicide.
Cimbrul îţi dă o stare de bine
Dacă vrei să te simţi uşor, cu o dispoziţie bună, încearcă să bei o ceaşcă de ceai de cimbru. Câteva frunzuliţe proaspete ajută digestia, înlătură tusea şi calmează durerile de gât.
Îl poţi avea la îndemână dacă plantezi răsaduri sau seminţe în ghivece, pe balcon. Mai mult, creşte nestigherit dacă îl pui la soare şi dacă îl uzi, din când în când, cu pulverizatorul. Aceasta devine şi mai aromat dacă amesteci pământul cu îngraşământ şi pământ negru, de pădure.
Busuiocul previne asteniile
Cunoscut pentru calităţile sale detoxifiante, busuiocul te ajută să scapi de durerile de cap, susţine digestia şi ficatul, alungă depresiile, dar şi astenia de primăvară. Se cultivă destul de uşor la ghivece, din seminţe, la lumină multă (atenţie, însă, razele de soare puternice îl pot usca).
Acesta se udă zilnic, puţin câte puţin. Când acesta a crescut din plin şi aproape că a format o mică tufă, se pot rupe însă, numai din lăstari (acest lucru îl ajută să se ramifice şi mai mult).
Condimente proaspete pe balcon
Pătrunjelul, ideal pentru ciorbe. Şi pătrunjelul are nevoie de multă lumină şi de căldură. Pervazul din bucătărie ar fi un loc potrivit pentru el. Pe timpul iernii, trebuie udat cu puţină apă şi doar atunci când pământul din ghiveci s-a uscat.
Când vrei să dai gust mâncării cu câteva frunze de pătrunjel, le poţi rupe cu mâna sau le poţi tăia cu o foarfecă. Planta se va regenera foarte repede.
Salvia, bună pentru mâncăruri. Pentru a se dezvolta, salvia are nevoie de cel puţin şase ore de soare pe zi. Dacă nu ai o încăpere cu lumină naturală, poţi folosi o lampă fluorescentă, care să lumineze ghiveciul. Este recomandat să-i îmbogăţeşti pământul cu îngrăşământ şi s-o uzi numai când solul este uscat.