Modificări ale Codului Rutier. Ce amendă vor primi pietonii care folosesc telefonul în timp ce trec trada

image
Pietonii care folosesc telefonul ├«n timp ce traversez─â vor fi amenda╚Ťi Surs─â foto: Shutterstock

Ministerul de Interne vrea s─â modifice Codul Rutier astfel ├«nc├ót s─â limiteze la 30 km/h viteza cu care circul─â bicicli┼čtii ┼či s─â amendeze pietonii care folosesc telefonul mobil ├«n timp ce traverseaz─â strada.

MAI a pus ├«n dezbatere public─â un┬áProiect de Hot─âr├óre de Guvern pentru modificarea ┼či completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier.┬á

Potrivit MAI, ├«n practic─â, s-a constatat c─â un procent semnificativ din num─ârul accidentelor rutiere implic─â eroarea uman─â a participan╚Ťilor la trafic. Pietonii reprezint─â o categorie vulnerabil─â ├«n trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori num─ârul deceselor rezultate din accidentele de circula╚Ťie ├«n care ace╚Öti participan╚Ťi la trafic sunt implica╚Ťi.ÔÇ×Pietonul desf─â┼čoar─â o activitate de natur─â a-i distrage aten┼úia, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie c─â se vorbe┼čte sau se scriu mesaje (distragere mental─â), se ascult─â muzic─â (distragere auditiv─â) sau se acceseaz─â diverse aplica┼úii de ghidare precum h─âr┼úi (distragere vizual─â), influen┼úeaz─â capacitatea de aten┼úie a pietonului ├«n momentul angaj─ârii acestuia ├«n traversarea drumului publicÔÇŁ, se arat─â ├«n document, potrivit Adev─ârul.

ÔÇ×Distragerea aten┼úiei la nivel mental (cognitiv) este cel mai des ├«nt├ólnit─â, ├«ntruc├ót, spre exemplu, o discu┼úie telefonic─â poate fi palpitant─â, astfel c─â aten┼úia se canalizeaz─â c─âtre aceast─â activitate, pietonul merg├ónd practic mecanic, f─âr─â a con┼čtientiza locul efectiv de traversareÔÇŁ, subliniaz─â MAI ├«n Nota de Fundamentare.

Cei care nu respectă noua regulă vor fi amendaţi cu minimum 145 de lei, dacă plata este realizată în 15 zile calanderistice, mai exact 2-3 puncte amendă.

Bicicli╚Ötii vor fi amenda╚Ťi dac─â dep─â╚Öesc 30 km/h

Modific─ârile propuse de Ministerul de Interne ├«i vizeaz─â ╚Öi pe bicicli╚Öti.┬áAccidentele ├«n care sunt implica┼úi bicicli┼čtii ocup─â locul trei ├«ntr-un clasament al principalelor cauze generatoare de accident, dup─â indisciplina pietonilor ┼či viteza neadaptat─â, potrivit unei statistici a Poli┼úiei Rutiere din 2020. A╚Öadar, bicicli╚Ötii care vor dep─â╚Öi viteza de 30/h vor fi amenda╚Ťi.┬á

Citește mai multe despre noile modificările ale Codului Rutier acccesând Adevărul 

Captura╠ć de ecran din 2022 08 10 la 07 07 12 png
angela gheorghiu cezar ouatu jpeg
bia khalifa jpeg
ramona badescu jpeg
olivia newton john matt lattanzi webp
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
index (1) webp
pexels engin akyurt 3356489 jpg
image
image
image
image
index (19) webp
Tate  jpg
image webp
index (1) webp
image png
pexels polina tankilevitch 3905874 jpg