Ni se pregătesc pensiile private europene! Cum vom depune banii pentru bătrânețe


    La fondul de pensii private europeane vor putea participa toți cetățenii din statele UE
La fondul de pensii private europeane vor putea participa toți cetățenii din statele UE

Pensiile paneuropene ne-ar putea asigura bătrâneți liniștite. Parlamentul European a început negocierea privind economisirea unor fonduri administrate la nivel intracomunitar, iar sistemul ar urma să funcționeze ca Pilonul II de la noi.

O nouă schemă de pensii private paneuropene va ajuta cetățenii UE să economisească mai ușor chiar dacă se mută în alt stat membru.

Comisia pentru Afaceri Economice a Parlamentului European a adoptat un cadru juridic pentru un nou produs paneuropean de pensii personale (PEPP), care va avea caracteristici standard la nivelul întregii Uniuni. 

Această schemă nu înlocuiește sistemele existente, ci este o opțiune suplimentară pentru cei care o doresc, a explicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Banii pentru pensiile private europene vor fi investiți pe termen lung

În sistemul paneuropean, banii ar urma să fie investiţii pe termen lung pentru susţinerea pieţelor de capital, în principal în companii de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaţionale, societăţi de investiţii şi administratori de active. În unele cazuri, contribuțiile personale vor de beneficia de scutirile de impozite.

În întreaga UE, sunt o nenumărate de produse de economisire în vederea pensiei, dar PEPP intenționează să devină o alternativă simplă, cu caracteristici standard și costuri transparente, care poate fi vândută în toate statele membre.

Potrivit Comisiei Europene, doar 27% dintre cetăţenii europeni, cu vârsta între 25 şi 59 de ani, au pensie privată.

„În prezent, piața internă a pensiilor personale este foarte fragmentată și variază în diferite state membre ale UE. Prin urmare, există doar un grad limitat de portabilitate a produselor de pensii personale dintr-un stat membru în altul. Acest lucru poate afecta drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. De exemplu, aceștia pot fi împiedicați să-și găsească un loc de muncă sau să se pensioneze într-un alt stat membru al Uniunii Europene”, spune Siegfried Mureșan, citat de euractiv.ro.

Pensiile private europene se vor putea muta dintr-un stat în altul

Potrivit regulamentului, contributorii vor fi informaţi asupra caracteristicilor cheie ale PEPP şi vor avea dreptul să schimbe furnizorii de pensii atât pe plan intern, cât şi transfrontalier, după cel puţin 5 ani de la încheierea contractului cu administratorul de pensii private sau de la cel mai recent schimb al acestuia.

În cazul schimbării furnizorului,  beneficairul va plăti o taxă, dar aceasta va fi limitată, arată Consiliul UE.

În ceea ce priveşte administratorii fondurilor de pensii private, aceştia pot să dezvolte PPEP în diferite state membre şi să colecteze mai eficient activele, inclusiv prin folosirea canalelor de distribuţie electronică, ceea ce le va permite să ajungă la consumatori în întreaga UE.

Furnizorii de pensii private vor folosi un "paşaport" al UE care le va permite să încheie contracte în diferite state membre. În plus, atunci când un produs ajunge la maturitate, furnizorii şi cotizanţii ar avea opţiuni diferite pentru plăţi.

Ce tip de pensii plătesc românii

În prezent, românii au posibilitatea să aibă trei pensii: una de la stat, calculată în funcție de vechime și contribuțiile plătite, pensiile private obligatorii, pentru care ni se rețin lunar din salariu 3,75% și pensiile facultative. Pentru acestea plătim lunar cât dorim.

zodia care consuma alcool jpg
cub Ramona Olaru și Cătălin Cazacu Natalia Mateuț și DJ Mahony png
cub andrele png
cub Andreea Perju png
cub lensa animat gif
andreea marin
horoscop jpg
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 9 decembrie sfintii ioanchim si ana zamislirea fecioarei maria jpeg
cub niculae bădălău png
cub lensa animat gif
cub camelia șucu (1) png
baza urs profimedia jpg
Hubert și June au fost înmormântați împreună jpg