Nici un traseu montan fără întâlnirea cu ursul. Turiștii au dat de el, în weekend, pe Valea lui Stan. Cum a reacționat animalul

Ultima actualizare:

    Ursul a ieșit în calea turișilor, pe TransfăgărășanFotografii: Trasee pe munte
Ursul a ieșit în calea turișilor, pe TransfăgărășanFotografii: Trasee pe munte

Valea lui Stan este unul dintre cele mai spectaculoase trasee din România. Se află pe Transfăgărășan, în Munții Frunții. Un loc desprins din basme, dar unde și ursul își face veacul. În weekend, un grup de turiști care au colindat acest traseu au dat nas în nas cu el, însă, spun că a fost prietenos, mai ales că l-au hrănit.

Urșii s-au înmulțit și vin tot mai des în zone locuite. Sunt flămânzi, pentru că în păduri nu mai găsesc mare lucru. Dai de ei chiar și în locurile intens circulate de către turiști

Un grup de persoane aflate în drumeție, sâmbătă, 21 august, pe Valea lui Stan s-au întâlnit cu sălbăticiunea, care s-a dovedit a fi blândă. A primit pâine, pentru că de fapt foamea l-a împins să iasă în calea drumeților.

”Cu ursul Ro-Alert periculos, dar de fapt prietenos...cu pâinea și sarea date de data aceasta de turiști, la Valea lui Stan!”, a scris Ovidiu Nicoale pe grupul Trasee pe munte.


    Turiștii aflați pe Valea lui Stan au primit informări de la autorități că în zonă sunt urși
Turiștii aflați pe Valea lui Stan au primit informări de la autorități că în zonă sunt urși

Iar autoritățile explică faptul că ursul este inteligent și că de multe ori învață chiar de la oameni. ”Împușcarea unui urs poate fi o soluție atunci când nu mai sunt alte variante și când situația nu mai poate fi ținută sub control, însă până să se ajungă la o astfel de situație trebuie făcută prevenție, anumite comportamente ale oamenilor trebuie descurajate prin amenzi, autoritățile trebuie să-și facă treaba și nu în ultimul rând trebuie să înțelegem aceste animale: ursul este oportunist, este inteligent și de multe ori învață chiar de la oameni, a explicat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, la Digi24.

Important de știut este că ursul nu atacă decât atunci când simte că se află în pericol.

Ce faci atunci când te întâlnești cu ursul 

Tocmai de aceea, dacă îl întâlnești pe munte este recomandat să nu fugi, te oprești și te retragi încet, cu fața spre el, pe același traseu pe care ai venit. Nu fluieri, nu țipi, nu faci gălgie.


    Valea lui Stan, cel mai spectaculos canion din România, cu o înșiruire de cascade
Valea lui Stan, cel mai spectaculos canion din România, cu o înșiruire de cascade

Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Urșii au început să nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vânătoarea, cu un pericol iminent și există posibilitatea să nu se sperie.

Estimările din 2016 arată că în România ar exista aproximativ 6.000 de urși.

Citește și: 

Populația de urși, numărată prin probe ADN. Animalele vor fi hrănite cu dronele în pădurea Kronstadt

Cum scapi cu bine din întâlnirea cu ursul. Sfaturi prețioase

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net