Noile contracte pentru energia electrică pot fi încheiate până la 31 martie

Ultima actualizare:
Zoltan Nagy-Bege este vicepreședinte ANRE
Zoltan Nagy-Bege este vicepreședinte ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia noile contracte de furnizare a energiei electrice pe piaţa reglementată, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: „E nevoie de timp pentru o decizie”

„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare", a spus Bege, scrie Agerpres. El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.


    Zoltan Nagy-Bege este vicepreședinte ANRESursa foto: Youtube
Zoltan Nagy-Bege este vicepreședinte ANRESursa foto: Youtube

Cine nu încheie noile contracte pentru energia electrică va suporta facturi mai mari

Piața de electricitate a devenit complet liberalizată începând de la 1 ianuarie 202. Asta înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să aleagă de pe piața liberă oferta care li se potriveşte cel mai bine.În acest context, cei şase milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două posibilităţi: fie nu fac nimic, rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite „de serviciu universal”, care vor fi mai mari cu 13-26%, fie încheie alte contracte în piaţa liberă (concurenţială).

Momentul i-a luat prin surprindere pe majoritatea consumatorilor. Un sondaj al Asociaţiei Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

CITEȘTE ȘI: Eşti consumator de energie electrică şi gaze naturale? Uite ce drepturi ai!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net