Nu ai ITP, RCA şi rovinietă? Uite ce amenzi te aşteaptă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Fără RCA, ITP şi rovinietă nu poţi circula cu maşina nici în localitatea de reşedinţă, nici în ţară. Dacă aceste documente ţi-au expirat şi eşti oprit de poliţie, rişti amenzi usturătoare, dar şi reţinerea talonului şi chiar a plăcuţelor de înmatriculare. Din fericire, dacă uiţi de aceste îndatoriri, există cineva care îţi va aminti când expiră.

Amendă de până la 2.000 lei dacă nu ai RCA

Cetăţenii sau firmele care nu încheie contracte RCA pentru maşinile pe care le au riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, este precizat în Legea nr. 132/2017.În plus, autorităţile sunt îndreptăţite să reţină certificatul de înmatriculare al automobilelor până la prezentarea dovezii încheierii asigurării RCA.Mai mult, vei fi obligat să-ţi laşi autoturismul exact în locul în care ai fost oprit de poliţie şi să chemi o maşină cu platformă care să-l tracteze până la locul de parcare.Iar asta pentru că agentul de poliţie îţi va reţine talonul, dar şi plăcuţele de înmatriculare, eliberându-ţi o dovadă fără drept de circulaţie. De asemenea, cei care nu fac dovada plăţii asigurării RCA în 30 de zile, se trezesc şi cu maşina radiată din circulaţie.

Ce rişti dacă mergi fără ITP valabil

Cei care circulă cu ITP-ul expirat riscă amenzi cuprinse între 900 şi 2.000 de lei. În acest caz, poliţistul rutier îţi va reţine şi certificatul de înmatriculare al autoturismului pe care-l vei putea lua înapoi numai după ce vei face dovada unui ITP valabil, efectuat exclusiv la R.A.R.

500 de lei dacănu ai rovinietă

Rovinieta se poate cumpăra pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile şi 12 luni. Pentru o săptămână vei plăti 3 euro, adică 13,65 de lei. Pentru 30 de zile vei scoate din buzunar 7 euro (31,85 de lei), iar pentru 90 de zile 13 euro, adică 59,15 lei. Dacă vei cumpăra rovinieta pentru un an te va costa 28 de euro adică 127,41 de lei.În cazul în care circuli cu rovinieta expirată sau nu ţi-ai cumpărat deloc şi eşti surprins de camerele de supraveghere amplaseta pe drumurile ţării vei plăti o amendă între 250 şi 500 de lei.Cel mai simplu şi mai rapid ar fi să-ţi achiziţionezi acest act online. Asta ca să nu mai stai la coadă şi să pierzi timpul prin benzinării.Ce trebuie să mai ştii este că amenda trebuie comunicată şoferului vinovat în maximum două luni de la încheierea procesului verbal de contravenţie.

Cineva îţi aminteşte să plăteşti

Deşi preţurile pentru RCA, ITP şi rovinietă nu sunt exagerat de mari (în prezent putem cumpăra RCA-ul chiar şi pe o lună şi ne costă în jur de 40, 50 de lei) există foarte mulţi şoferi care pur şi simplu uită să-şi ­reînnoiască aceste ­documente. Şi circulă cu ele expirate.De obicei, firma de asigurări de la care ai achiziţionat ultima oară te anunţă din timp cu privire la ­expirarea actelor. Însă mai există o variantă: să apelezi la servicii de „aducere aminte”. Este vorba despre firme care cu asta se ocupă: să te sune înainte de a-ţi ­expira cele trei acte şi să-ţi aducă aminte în acest fel să le reînnoieşti.De exemplu, poţi intra pe site-ul adu-mi-aminte.ro. Oferta este următoarea: beneficiezi, în funcţie de ­propriile tale nevoi, de trei ­pachete: asigurare, ITP şi rovinietă. Fiecare pachet în parte te costă 10 lei pe lună.

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net