Nu am învățat nimic din tragedia de la Piatra Neamț! Ce incendii au mai fost în spitalele din România

29 ianuarie 2021
article img
10 pacienți au ars de vii în incendiul din noiembrie 2020, de la Piatra Neamț. Alți 5 au murit ulteriorFoto: Mediafax

Nici nu s-a risipit bine mirosul de fum de la spitalul din Piatra Neamț, că un alt incident asemănător a avut loc vineri dimineața, în București. Din nou suntem luați prin surprindere, ne agităm, căutăm cauza „accidentului”, deschidem dosare penale in rem pentru ucidere din culpă, fără să recunoaștem că niciodată nu învățăm nimic din astfel de tragedii.

10 bolnavi de COVID au murit pe loc, arși de vii, în incendiul izbucnit la 14 noiembrie 2020 într-o secție ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț. Alți șase pacienți din saloanele cuprinse de flăcări au fost transferați la spitalul din Lețcani, însă doar unul a mai supraviețuit. Totul ar fi pornit de la un injectomat care a făcut scurt circuit și a aprins costumul unei asistente din apropiere. A fost considerat cel mai grav incendiu după tragedia de la Colectiv.

Lucian Mîndruță: „Piatra Neamț a fost un accident. Acesta nu mai e. Este prostie”

Autoritățile au ieșit atunci la rampă anunțând anchete, controale și tragerea la răspundere a vinovaților. Într-adevăr, în decurs de o lună de la nefericitul eveniment s-au efectuat 292 de controale la secțiile ATI din spitalele naționale și au fost identificate 1.921 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor. Potrivit News.ro, au fost aplicate 1.493 de sancțiuni contravenționale, majoritatea avertismente. Degeaba! Astfel de tragedii nu au putut fi prevenite. Au mai fost și vor mai fi. „Să zicem că Piatra Neamț a fost un accident. Acesta nu mai e. Este prostie. Sunteți pur și simplu proști!”, a scris jurnalistul Lucian Mîndruță pe pagina sa de Facebook.

Incedii produse în spitale, în ultimii ani

Incendiile din spitale nu sunt o raritate, în România. Ba chiar numărul lor a crescut în ultimele luni, de când secțiile ATI au fost solicitate la maximum, în contextul pandemiei de COVID-19. După Piatra Neamț au mai avut loc 3 incidente, în afară de cel de ieri:

  • 25 decembrie 2020 – un pacient a murit în urma unui incendiu care a izbucnit la pavilionul de bărbați de la Spitalul de Psihiatrie Socola, Iași.
  • 2 ianuarie 2021 – un alt incendiu a avut loc la secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, din județul Neamț. Doi pacienți și două cadre medicale s-au ales cu ușoare intoxicații de fum.
  • 5 ianuarie 2021 – s-a dat alarma la alt spital de Psihiatrie, de acea dată la cel din Gataia, Timiș. Într-un salon al unui pavilion suport COVID a luat foc o saltea. Din fericire, nu au existat victime.
  • Și înainte de 14 noiembrie 2020 au avut loc incendii în spitale. Să ne aducem aminte de cel din august 2019, de la secția exterioară de psihiatrie a Spitalului Municipal Oradea. 24 de persoane au fost evacuate, iar trei pacienți au suferit arsuri și intoxicații cu fum. Cu două luni înainte arsese acoperișul Spitalului CFR din Constanța, din cauza „efectului termic generat de radiația solară”. Să nu uităm de pacienta care a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca, în decembrie 2019, de incendiul din aprilie 2018 izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași sau de tragedia de la Maternitatea Giulești (16 august 2010), când șase bebeluși au murit și alți cinci au fost grav răniți după ce o instalație electrică improvizat a cedat și a generat un incendiu.

„Vom arde cu toții de vii în spitalele din România!”

Alianța Pacienților Cronici a tras încă din noiembrie 2020 un semnal de alarmă, spunând că dacă nu luăm rapid măsuri, vom avea la nesfârșit astfel de „accidente”: „Până când nu vor înțelege că a bandaja superficial rănile nu reprezintă o soluție, vom arde cu toții de vii în spitalele din România!”. Cauza ar fi clădirile vechi, cu instalații electrice depășite, care nu pot face față suprasolicitării din secțiile de Terapie Intensivă, unde aparatura funcționează de luni bune fără întrerupere. „Aceste tragedii se repeta oriunde în țară. Am răspuns epidemiei cu multă aparatură, fără să ne gândim și la securitate, care este ultima pe lista priorității spitalelor”, avertiza Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Medicul-erou Cătălin Denciu este încă internat

Medicul Cătălin Denciu, cel care a sărit în foc pentru a-și salva pacienții de la ATI Piatra Neamț, s-a ales cu arsuri grave pe 75% din suprafața corpului și a fost transferat încă de atunci la un spital din Bruxelles. Aproape o lună a stat intubat și a avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale pentru arsurile suferite. Și în acest moment este în Belgia, în recuperare. Jurnaliștii belgieni l-au inclus într-un top al eroilor care au marcat anul 2020.