O nouă lovitură pentru bănci! Nu-ți mai pot lua mașina din curte

Ultima actualizare:

    În prezent, cine nu reușește să plătească la timp rata este executat silit
În prezent, cine nu reușește să plătească la timp rata este executat silit

Vești bune pentru românii care și-au cumpărat o mașină în leasing. Cei care nu-și mai pot plăti ratele nu vor mai fi executați silit, ci vor avea posibilitatea să vândă bunul. În plus, contractele nu vor mai fi automat executorii, ci doar după pronunțarea instanței.

Senatorul Daniel Zamfir a depus un nou proiect de lege care-i afectează direct pe bancheri. Acesta se referă la leasing şi titlurile executorii și a fost votat deja de senatorii din comisiile de specialitate.

Potrivit documentului, băncile şi firmele de leasing îi vor putea executa mai greu pe cei care s-au împrumutat pentru a-şi cumpăra o maşină.

Și asta pentru că toate contractele de leasing nu vor mai reprezenta automat titluri executorii, iar posesorul maşinii, care nu și-a achitat rata timp de trei luni, poate încerca mai întâi să-şi vândă autoturismul pe piaţa liberă pentru a-şi plăti datoria. Iar pentru asta va avea la dispoziţie 30 de zile.

”Dacă-l vinde la o valoare mai mică decât cea reziduală, atunci completează până achită întreaga sumă rămasă de plată, dacă îl vinde la un preţ mai mare, atunci acoperă datoria şi restul îl opreşte. În situaţia în care clientul nu reuşeşte să valorifice respectivul bun, acesta va fi preluat de societatea de leasing, pentru a-l vinde ea. În acest caz, dacă bunul va fi vândut cu mai puţin decât suma rămasă de plată, atunci clientul va plăti diferenţa până îşi acoperă toată datoria. Nu vreau să îi încurajez pe şmecheri, nu urmăresc păgubirea societăţilor de leasing, trebuie să rămânem echilibraţi. Acum, după ce clientul nu mai poate plăti maşina, o returnează şi plăteşte şi toată suma pe care o mai are de achitat, ceea ce nu este correct”, a declarat Daniel Zamfir pentru Bursa.

Parlamentarul a precizat faptul că s-a gândit la o astfel de lege pentru că dorește să pună frână recuperatorilor și să reechilibreze contractele de leasing. Potrivit statisticilor, în România, 1,1 milioane de români au leasing.

Fără proprire pe conturi

Totodată, a fost depus spre dezbatere un al doilea act normativ prin care se dorește anularea titlului executoriu pe care-l au contractele de credit, iar băncile să ceară acest lucru în instanță. Iniţiativa priveşte doar creanţa comercială, nu şi bunul gajat, contractul de ipotecă având rolul de titlu executoriu, conform Codului Civil.

”Banca să nu mai poată pune poprire pe conturi, aleatoriu, ci doar după pronunţarea instanţei. În schimb, casa poate fi executată în baza contractului de ioptecă”, a conchis Daniel Zamfir.

Cele două iniţiative legislative vor merge în plenul Senatului, urmând să fie dezbătute şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net