Aproape 100 de persoane, printre care şeful ISJ Ialomiţa şi profesori, cercetaţi pentru fraude la Bacalaureat

Inspectorul şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Ialomiţa şi preşedinte al Comisiei judeţene de Bacalaureat, Otilia Dumitru, este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, informează Mediafax.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi mai mulţi profesori, dar şi 87 de absolvenţi de licee şi părinţi, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit procurorilor anticorupţie, profesorii cercetaţi în acest dosar au cerut şi primit de la absolvenţi sau de la părinţii acestora sume cuprinse între 100 de euro şi 1.300 de lei pentru fiecare disciplină de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de Bacalaureat susţinut în iunie-iulie 2012, în judeţul Ialomiţa.

Anchetatorii au stabilit că şeful ISJ Ialomiţa, Otilia Dumitru, a condus şi coordonat activitatea infracţională, cadrele didactice având "atribuţii clar stabilite".

"Aceasta stabilea anumite semne distinctive care, prin intermediul celorlalte cadre didactice, erau transmise candidaţilor la examen, pentru a fi înscrise în anumite locuri pe lucrările scrise. Lucrările astfel marcate de către candidaţi erau identificate de Balaciu Nica şi Gogotă Cătălin, preşedinte, respectiv membru în cadrul centrelor zonale de evaluare şi erau repartizate profesorilor evaluatori implicaţi în activitatea infracţională", au precizat procurorii.

Profesorii evaluatori au folosit "trei modalităţi frauduloase de corectare şi de înregistrare a rezultatelor în scopul asigurării promovării probelor de bacalaureat", respectiv: acordarea unor note supraevaluate raportat la conţinutul lucrărilor; completarea lucrărilor candidaţilor cu rezolvarea corectă a subiectelor, integrală sau parţială (în prealabil, profesorii le ceruseră candidaţilor vizaţi ca, în situaţia în care nu cunosc răspunsul în întregime sau în parte al subiectelor, să lase spaţii libere în lucrare, astfel încât să se poată interveni şi completa răspunsul); consemnarea unor note vădit mai mari în catalogul electronic şi, implicit, în diplomele de Bacalaureat, în raport cu notele acordate pe lucrări, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii le-au adus la cunoştinţă învinuiţilor acuzaţiile din dosar, a precizat DNA.

cub Kirstie Alley
alin oprea logodna medana 4 jpg
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
concediu ingrijirea copilului jpg
foto1 ultimul sateanB jpg
michael kutcher and ashton kutcher jpg jpeg
tata teo (3)B jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Top 20 cele mai bune gadgeturi pe care le poți oferi cadou, sursă foto: Pixabay
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Structura anului școlar 2023  Cum vor învăța elevii
concediu ingrijirea copilului jpg
foto1 ultimul sateanB jpg
shutterstock 2097257428 jpg