Pleci în vacanţă? Iată ce trebuie să ştii despre paşaportul copiilor!

Amprentarea copiilor pentru eliberarea paşapoartelor electronice se face, începând de ieri, pentru minorii care au împlinit vârsta de 12 ani. Până acum, aceasta era obligatorie de la 6 ani, potrivit prevederilor legale iniţiale. Pornind de la această modificare legislativă, se schimbă şi felul în care plătim eliberarea unui paşaport.

Astfel, taxa pentru acest act pentru minorii de până în 12 ani este de 244 lei, iar valabilitatea paşaportului - trei ani, ne-a declarat Mariana Alexăndreanu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Paşapoarte. Până acum, pentru copiii de până la 6 ani costul paşaportului era de 244 de lei şi valabilitatea de trei ani. După 6 ani, când devenea obligatorie amprentarea, taxa pentru emiterea documentului era de 270 de lei, având o valabilitate de cinci ani.

Tipurile de paşapoarte şi costurile lor

Paşapoarte simple electronice (minori sub 12 ani) - 244,00 lei (costul paşaportului) + 32,00 lei (taxă consulară); valabilitatea acestuia este de 3 ani.

Paşapoarte simple electronice (n.r.- paşapoarte biometrice, pentru minori peste 12 ani şi pentru adulţi) - 270,00 lei (costul paşaportului) + 32,00 lei (taxă consulară); valabilitatea acestuia este de 5 ani şi se eliberează în termen de 10 de zile lucrătoare.

Paşapoarte simple temporare - 100,00 lei (costul paşaportului) + 32,00 lei (taxă consulară) + 100 lei (tarif suplimentar). Are valabilitatea de 12 luni şi se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Acte necesare pentru eliberarea paşaportului simplu electronic

 Persoane majore cu domiciliul în România:* cartea de identitate, în original; * dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original;* paşaportul anterior, în original, dacă este cazul.

Minori până în 14 ani, cu domiciliul în România:

* certificatul de naştere al minorului, în original;* document(e) de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original; * dovada achitării taxelor pentru emiterea paşaportului, în original;* după caz, procură specială sau declaraţia de acord a celuilalt părinte în original, hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, hotărârea judecătorească prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte sau pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor sau persoana împuternicită de acesta, actul de deces al celuilalt părinte, în original;* paşaportul anterior al minorului, dacă este cazul.

Minorii peste 14 ani, cu domiciliul în România:

* cartea de identitate, în original; * declaraţii de acord ale părinţilor/ părintelui/ reprezentantului legal. În situaţia prezentării doar a declaraţiei unuia dintre părinţi, cererea trebuie să fie însoţită şi de: a) hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului sau de suplinire a acordului celuilalt părinte, ambele rămase definitive şi irevocabile, b) actul de deces al celuilalt părinte; * dovada achitării taxelor, în original * paşaportul anterior al minorului, în original, dacă este cazul.

andreea mantea
cub gabi bădălău png
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
horoscop jpg
Schengen FOTO Shutterstock
dorin cioaba 2 jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
cub Daniel Onoriu png
image
image
image
image
image
image
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg