Pâinea, mai ieftină, dar nu peste tot

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

De când aşteptau să vadă minunea asta: să se ieftinească pâinea! Pensionarii s-au aşezat la coadă să cumpere mai ieftin, dar nu peste tot au găsit mult trâmbiţatele ieftiniri. Marile magazine s-au ţinut de cuvânt şi au afişat preţuri mai mici, dar la colţul blocului situaţia este alta.

Taxa pe valoare adăugată (TVA) la pâine este de ieri 9%, mai mică cu 15%. Este un experiment pe care şi l-a asumat Guvernul pentru a limita evaziunea fiscală din acest domeniu. Aşadar, de ieri, pâinea pe care o cumpăram până acum cu 1 leu trebuia să coste doar 85 de bani. Reporterii Click! au mers să vadă dacă s-a întâmplat „minunea".

Am găsit preţuri diferite în fiecare magazin în care am intrat. Un leu este în cartierul Tei.

30 de magazine care vând pâine au fost controlate în Capitală

„A fost cu weekendul ăsta şi nu am avut timp să verificăm facturile de la brutărie", ne-a răspuns o patroană de magazin. „Este 90 de bani, dar nu am avut timp să schimbăm eticheta cu preţul de la raft. A rămas tot 1 leu", ne-a spus o vânzătoare.

„Noi am scăzut 20 de bani la toate sortimentele de pâine şi ne bucurăm că avem clienţi de două ori mai mulţi în această dimineaţă", ne-a explicat un patron de cuptor de pâine.

Click! a cumpărat ieri pâine cu 1 leu

simeon stalpnicul png

La magazinele specializate şi în supermarketuri, preţurile noi variază între 0,79 lei şi 0,89 lei. „Aşa, maică, daţi-ne pâinea mai ieftină, că e mâncarea noastră de bază. Nu e mult 10 bani, cât ne rămân acum, dar pentru noi contează fiecare bănuţ. Altă dată cumpăram două, trei pâini, dar nu ne mai ajungem cu banii. Consumăm şi ultima firimitură", ne-a spus tanti Stela, pe care am găsit-o la o coadă, la pâine.

Toate produsele de panificaţie ar trebui să se ieftinească, inclusiv covrigii, dar nu şi cele de patiserie sau care au zahăr, cum ar fi cozonacii şi checurile.

Bunurile de lux. Au fost aplicate majorări de accize la iahturi, ceasuri de lux, bijuterii, armament. Accizele vor fi de 1 euro/gram pentru bijuterii de până la 14 K şi de 1 euro/cmc pentru maşini de lux.

Alcool. Acciza a crescut de la 750 euro/hectolitru la 1.000 euro/hectolitru. Ca urmare, un litru de ţuică ar putea costa cu 30% mai mult, în jur de 40 lei, iar unul de palincă va fi în jur de 80 de lei.

Biletele de tren. S-au scumpit cu până la 10%, în funcţie de destinaţie.

Blănuri. Confecţiile din blănuri naturale vor fi accizate începând cu 50 euro la bucată pentru produse cu o valoare unitară între 500-1.500 euro, şi până la 1.200 euro/bucata pentru produse în valoare mai mare de 6.000 euro.

Poduri. Au fost reintroduse taxele pentru traversarea podului de la Feteşti.  Se înjumătăţeşte taxa de trecere a Podului Prieteniei, Giurgiu - Ruse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net