Te învăţăm ce să faci cu mâncarea rămasă după Revelion
Au trecut Sărbătorile, iar mâncărurile festive pe care le-ai pregătit pentru masa de Revelion sunt pe sfârşite. Au mai rămas doar resturi de friptură, câteva legume, pâine şi poate ceva mezeluri. Ce să faci cu ele? Le poţi refolosi ca ingrediente la alte preparate culinare. Uite câteva sfaturi ca să nu arunci mâncarea rămasă de la Sărbători!
Sendvişuri din friptură de porc
Dacă nu ai mâncat toată friptura de porc, preparată pentru sărbători, nu o arunca! Scurge-o bine de sos cu ajutorul unor şerveţele din hârtie absorbante şi foloseşte-o la prepararea senvişurilor. Mai poţi folosi frunze de salată verde şi felii subţiri de brânză sau caşcaval. Vei avea parte de un mic dejun delicios!
Salată din friptură de pui
Friptura rămasă de la masa de sărbători poate fi folosită şi la prepararea unei salate suculente şi pline de vitamine. Carnea de porc, de pui sau de curcan se scurge de sos, iar apoi se taie în bucăţele. Se amestecă cu cubuleţe de roşii, feliuţe subţiri de ardei, ceapă, măsline şi frunze de salată verde. Apoi se adaugă puţin ulei de măsline, brânză rasă, sare şi piper.
Paste cu friptură de curcan
Carnea de curcan e gustoasă şi plină de vitamine. Nu arunca friptura rămasă! Toacă mărunt carnea, căleşte-o puţin în ulei de măsline şi adaugă o lingură de suc de roşii şi busuioc. Este un sos foarte gustos şi hrănitor pentru paste.
Pune la congelator
Resturile de mâncare care au rămas după Revelion se pot pune la congelator. Porţionează alimentele cât să le consumi o sigură dată, iar apoi pune pacheţelele la rece. Atenţie! Odată ce ai scos din congelator mâncarea, aceasta nu se recongelează! Poţi proceda în acest fel cu friptura, mezelurile, sarmalele chiar şi supele sau ciorba. Şi legumele rămase pot fi congelate. Acestea se spală, se scurg bine de apă, iar apoi se şterg cu prosoape din hârtie absorbante. Se taie mărunt şi se pun în pungi alimentare. Apoi, se dau la congelator. Se folosesc la supe, ciorbe, borş sau mâncăruri gătite pe bază de legume.
Din mezeluri faci pizza
Caltaboş, cârnaţi, şuncă, jambon, salam... Toate aceste ingrediente rămase pot fi folosite ca topping pentru pizza. Se taie mărunt, se amestecă, se adaugă sare şi puţin piper, condimente şi se presară peste blatul de pizza. Apoi, să dă la cuptor.
Omletă cu legume
Dacă nu vrei să congelezi legumele, le poţi folosi la prepararea unei omlete. Alege legume cât mai variate şi cât mai colorate precum ardei gras roşu, ceapă, măsline, ardei gras verde, roşii şi taie-le în bucăţele mai mari. Pune-le peste oul bătut, iar apoi găseşte omleta aşa cum o faci de obicei.
Crutoane din pâinea rămasă
Pâinea se taie în cubuleţe mici, iar apoi se aşază într-o tavă. Se stropesc cu puţin ulei de măsline. Apoi, tava se introduce la cuptor pentru 10 minute. Crutoanele sunt gata când prind o culoare aurie.
În şampanie pui stafide
Vrei să mai bei din sticla de şampanie pe care ai deschis-o în noaptea de Revelion? S-ar putea ca şampania să fie răsuflată. Pune în sticlă stafide, iar apoi ţine sticla la rece pentru câteva ore. Stafidele îi vor reda aciditatea şi aroma.