7 reţete dulci pentru «Valentine’s Day»
Mai avem câteva zile şi sărbătorim "Ziua Îndrăgostiţilor"! Nu ştii cum să-ţi uimeşti iubitul de Valentine's Day? Ce-ai zice de o surpriză gastronomică delicioasă? „Dragostea trece prin stomac", aşa că îndulceşte-l cu un desert romantic şi-l vei cuceri pentru totdeauna. Cititoarele noastre, care au trimis, de-a lungul timpului, reţete pe adresa retetasaptamanii@click.ro te învaţă ce să-i pregăteşti persoanei iubite. Încearcă un tort sau brioşe în formă de inimă, îngheţată cu căpşune sau o cremă de zahăr ars cu mere.
Tort «Sf. Valentin»
Ingrediente pentru cele 2 checuri de pandişpan: 12 ouă,12 linguri făină, un praf sare, 12 linguri zahăr, 2 linguri cacao, mirodenii şi esenţă. Preparare: Gălbenuşurile se freacă bine cu un praf de sare, iar albuşurile se bat bine cu zahărul. Aceste două compoziţii se amestecă şi se adaugă făina, mirodeniile şi esenţa. Într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină se pune o jumătate din această compoziţie, iar în cealaltă se adaugă cele 2 linguri de cacao.
Se pune şi cealaltă jumătate în tava unsă şi tapetată şi se dă la cuptorul bine încins pentru maximum 35 de minute. În acest timp se face crema din: 500 ml frişcă lichidă, 200 gr. ciocolată cu lapte şi 300 gr. ciocolată amăruie.
Se rupe ciocolata şi se pune peste ea frişcă lichidă şi se fierbe la foc mic până când devine o cremă. Se lasă la răcit, iar după aceea se taie pandişpanele şi se unesc feliile aşa: o felie albă una cacao, iar între ele crema şi tot aşa până terminaţi cele două pandişpane. Cu crema rămasă îmbrăcaţi tot tortul apoi îl decoraţi după bunul dvs. plac. Eu am ales căpşuni şi struguri. (Daniela Butnaru)
Tort «Inimă»
Ingrediente: Blat: 6 ouă, 300 g zahăr, 6 linguri ulei, 180 g făină, 1 praf de copt, 2 linguri pline de cacao. Preparare: Albuşurile le batem spumă tare apoi adăugăm treptat zahărul mixând până la topire, adăugăm unul câte unul gălbenuşurile apoi încet uleiul şi la urmă făina amestecată şi cernută cu praful de copt şi cacao. Se coc 3 foi (eu am formă de copt specială pentru inimioară sau se poate decupa din forma rotundă) . Crema de nucă de cocos: 3 ciocolate albe de calitate, 400 ml frişcă lichidă, 100 g nucă de cocos.
Cicolata se topeşte pe abur cu 200 ml frişcă lichidă după care se răceşte şi se dă la frigider cel puţin 2 ore apoi se mixează şi se adaugă restul de frişcă bătută şi nuca de cocos. Se însiropează blaturile cu sirop de ciocolată făcut din cacao instant pentru copii sau ciocolată caldă la plic. Ornamentul este din fondant. (Adriana Szerepi)
Îngheţată de căpşune
Ingrediente: 500 g căpşuni, 400 g iaurt, 100 ml frişcă, 6 linguri miere, 1 lingură zeamă lămâie. Preparare: Scoatem codiţele căpşunelor şi le mixăm la robot sau blender.
Adăugăm iaurtul. Batem frişca apoi o adăugăm la compoziţia de căpşuni şi iaurt. Punem apoi şi mierea de albine. Punem şi zeama de lămâie, omogenizăm compoziţia şi dăm la congelator. După câteva ore de stat la congelator, puneţi îngheţata în cupe şi serviţi. Puteţi adăuga sos de căpşuni, frişcă, căpşuni etc. (Violeta Postolache)
Cremă de zahăr ars
Ingrediente: 8 ouă + 1 albuş, 1 l lapte, 5 linguri de zahăr, 1 fiolă esenţă vanilie, 1/2 fiolă esenţă de rom, 50 g stafide, 3 mere. Pentru glazura de zahăr ars: 4 linguri de zahăr.
Preparare: Se amestecă ouăle cu zahărul şi esenţele. Se adaugă laptele, stafidele şi coaja de portocală. Merele se decojesc şi se taie feliuţe subţiri. Într-o oală cu pereţi dubli punem cele 4 linguri de zahăr la foc mic. Se tapetează toată cratiţa cu zahărul topit. Punem compoziţia de ouă şi lapte, iar deasupra punem merele. Se dă la cuptor 40-50 minute la foc potrivit. Se lasă la rece până a doua zi. (Bianca Raluca Panazan)
Brioşe inimioare cu cireşe
Ingrediente: 250 gr făină, 100 gr cireşe, 150 gr zahăr, 125 gr unt, 3 ouă, ½ plic praf de copt, coaja unei lămâi, un praf de sare;
Preparare: Se amestecă făina, praful de copt şi sarea. Separat, se freacă untul cu zahărul până ce se obţine o cremă spumoasă în care se adaugă ouăle, unul câte unul.
Apoi, se pun făina cu praful de copt şi coaja de lămâie. Cireşele spălate şi cu sâmburii scoşi se taie mărunt şi se amestecă în aluat. Aluatul obţinut se pune în forme de brioşe şi se dau la cuptor pentru 15 minute. (Silvia David)
Pere în sos de vin
Ingrediente: 3 pere mari, 500 ml vin rose, 150 g zahăr brun, scorţişoară, anason, cuişoare, ghimbir.
Preparare: Alegem pere mari coapte, dar tari. Curăţăm perele de coajă dar păstrăm codiţa. Într-o crăticioară punem vinul, zahărul brun, batoanele de scorţişoară, anasonul şi cuişoarele.
Lăsăm pe foc până se topeşte zahărul şi apoi scufundăm perele în vin. Le lăsăm să fiarbă circa 5 minute doar atât cât să se înmoaie puţin şi să preia aromele. Scoatem perele pe un platou şi le lăsăm deoparte. Fierbem vinul în continuare până se îngroaşă şi se caramelizează uşor căpătând consistenţa unui sos. Turnăm sosul peste pere, lăsăm să se răcească apoi servim. (Violeta Postolache)
Inimioare pufoase cu scorţişoară
Ingrediente: 6 ouă, 6 linguri ulei, 1 cană zahăr, 1 cană făină, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriţă de scorţişoară, 1/2 linguriţă praf de copt, lămâie. Preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri.
Bate albuşurile spumă cu zahărul, adaugă gălbenuşurile şi amestecă totul. Separat, stinge praful de copt cu sucul de lămâie şi adaugă compoziţiei şi zahărul vanilat.
Cerne făina şi adaugă câte puţin peste compoziţie. Toarnă compoziţia în forme, presară deasupra fiecărei inimioare scorţişoară şi aşază totul în cuptorul încins la 200 grade, pentru aproximativ 25-30 minute, verificând cu scobitoarea dacă s-au copt. (Patricia Iordache)