Iată care sunt avantajele şi dezavantajele becurilor economice!

Ultima actualizare:

    Becuri economice
Becuri economice

Ţi s-a ars un bec din dormitor sau sufragerie? Este cazul să-l înlocuieşti cu unul nou. Dar ştii ce modele să alegi? Iată mai jos care sunt tipurile de becuri pe care le poţi cumpăra precum şi avantajele şi dezavantajele acestora.

1. BECURILE LEDBecurile LED oferă o lumină direcţională însă, folosite în grupuri, dispozitivele ce folosesc LED-uri sunt o alternativă ce oferă o lumină de calitate mai bună şi consumă mult mai puţin decât becurile incandescente. 

Avantaje:- Durata de viaţă mare – becurile LED pot fi folosite de două ori mai mult (până la 50.000 de ore) faţă de cele fluorescente şi de peste 50 de ori mai mult faţă de cele incandescente.- Rezistenţă crescută – becurile LED sunt rezistente la şocuri şi vibraţii pentru că nu au filament precum cele incandescente.- Eficienţă superioară – becurile LED produc o lumină mult mai puternică şi mai apropiată de conceptul de lumină albă.- Consum redus de energie – principalul avantaj al acestui tip de becuri este consumul său scăzut, de 10-15 ori mai mic decât cel al unu bec incandescent.- Tipul de lumină – becurile LED produc lumină rece, spre deosebire de becurile incandescente care se încing foarte tare ele având o eficienţă foarte scăzută. (90% din energia electrică ce le străbate este tarnsformată în căldură, şi numai 10% este transformată în lumină)

Dezavantaje:- Preţul mare – preţul destul de piperat este, probabil, cel mai mare dezavantaj al becurilor LED. În timp însă, prin economisirea energiei, costurile se amortizează.- Lumina direcţională – becurile LED produc lumină direcţională adică lumina nu este împrăştiată uniform în întreaga încăpere. Cu timpul însă, această problemă a fost parţial remediată, prin apariţia unor modele noi cu mai multe diode LED şi un sistem de lentile care împăştie lumina adoima becurilor incandescente.

2. BECURILE CU HALOGENBecul cu halogen funcţionează pe acelaşi principiu ca şi becul incandescent. Ceea ce diferă este compoziţia bulbului din sticlă şi amestecul de gaze din interior, care conţin şi halogen. Astfel, filamentul poate ajunge la o temperatură mai mare, fără a se arde.

Avantaje - Intensitatea luminii produse este cu 20-30% mai mare decât în cazul becului incandescent clasic. Din cauza dimensiunilor sale mici, becul cu halogen este folosit mai ales la corpurile de iluminat cu spoturi de lumină. Există însă şi becuri cu halogen de dimensiunile unui bec normal.

Dezavantaje – nu le poţi amplasa în apropierea surselor inflamabile sau a copiilor deoarece emit radiaţii UV, nocive pentru piele. Trebuie să le manipulezi cu mare grijă deoarece sunt foarte fragile.

3. BECURILE FLUORESCENTEBecul fluorescent funcţionează în mod asemănător cu tuburile de neon. Diferenţa constă în faptul că starterul care se foloseşte la neonul clasic, a fost înlocuit cu circuite electronice mici, ceea ce a permis realizarea unor becuri fluorescente de mici dimensiuni.

Avantaje: Marele avantaj al acestui tip de becuri este consumul, care este de 4-5 ori mai mic decât consumul becurilor cu incandescenţă. În interiorul becului se află un gaz la presiune joasă compus din vapori de mercur şi neon, argon sau xenon. Peretele interior conţine o substanţă fluorescentă pe bază de fosfor, iar în momentul în care becul este conectat la o sursă de curent au loc descărcări electrice în interiorul său care duc la producerea luminii.

Dezavantaje – se aprind lent şi este nevoie de timp până când ajung la luminozitate maximă. Culoarea lor nu este foarte estetică.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 29 septembrie sfantul cuvios chiriac sihastrul png
case pestera china captura video jpg
Bomboane Ferrero Rocher FOTO doctorcasado.es
sighisoara jpg
marie curie captura video jpg
vis jpg
TRANSPLANT INIMA ARTIFICIALA jpg
image
actualitate.net