Vrei să scapi de maşina veche? Primeşti 6.500 de lei

Ultima actualizare:

    «Rabla 2014»
«Rabla 2014»

Va mai dura cel puţin o lună până va începe programul „Rabla 2014”, dar Ministerul Mediului a decis deja câte maşini pot fi duse la fier vechi, cât va fi tichetul şi cine îl primeşte.

Bugetul pentru programul "Rabla 2014" va acoperi casarea a 20.000 de hârburi, informează Ministerul Mediului. Fiecare proprietar de maşină cu o vechime mai mare de 8 ani va primi câte un tichet valoric de 6.500 de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Aşadar, în program vor intra şi autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu 8 ani, faţă de 10 ani, ca până acum.

Pentru prima dată, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie distribuite electronic, în sistemul informatic al Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), dealerilor validaţi în program, şi nu colectorilor.

Persoanele fizice se vor înscrie în program direct la dealer şi vor merge ulterior să îşi caseze maşina la un colector validat. Ei vor trebui apoi să prezinte dealerului dovada casării pentru a cumpăra maşina aleasă cu reducere. Nu e obligatoriu ca persoana care îşi casează maşina să-şi cumpere una nouă, de reducere beneficiind oricine are voucher.

Se va acorda, pe lângă prima de casare, un eco-bonus în valoare de 500 de lei pentru achiziţionarea: unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km sau a unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Pentru persoanele fizice, sesiunea de finanţare va fi organizată în patru etape:

În prima etapă, toate tichetele alocate, destinate persoanelor fizice, vor fi repartizate pe fiecare judeţ, în raport cu numărul autovehiculelor uzate aflate în evidenţele DRPCIV.

În a doua etapă, tichetele aferente fiecărui judeţ, rămase neutilizate, precum şi cele alocate, pentru care s-au anulat notele de înscriere, vor fi redistribuite în mod egal între punctele de lucru aparţinând producătorilor validaţi din respectiva unitate teritorială.

În a treia etapă, tichetele rămase se împart, în mod egal, între punctele de lucru ale producătorilor validaţi din judeţul respectiv. 8 În ultima etapă, tichetele rămase se vor împărţi în mod egal, între punctele de lucru. Pot participa doar producătorii validaţi care, în etapa a treia, au consumat toate tichetele alocate. Dacă rămân tichete neutilizate, acestea vor fi anulate.

Nici nu a început programul şi deja Internetul este plin cu anunţuri. „Vând/cumpăr rablă" sunt cele mai multe oferte. Un Renault 11 din anul 1977 se dă cu 1.300 de lei sau 250 de euro, pentru o Dacia 1300 se cer 2.100 lei, iar pentru un Mercedes 200 fabricat în 1981, un reşiţean vrea să ia 1.600 lei. Un bucureştean îndrăzneţ vrea să vândă tichetul valoric cu 3.000 lei, altul la Brăila vrea să vândă maşina cu 550 de euro. Preţurile nu sunt „aşezate" încă, pleacă de la 1.500 de lei, până la 2.500 lei.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Oleksandr Pielieshenko jpg
image
image
image
image
image
image
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net