Oţet de trandafiri, ca pe vremea boieroaicelor. Produse tradiționale, atestate la Botoșani
Produse tradiționale atestate săptămâna trecută la Botoșani! Mihaela Rusu, o femeie – fermier de pe malul Prutului, a reuşit să omologheze oțetul de trandafiri și siropul de trandafiri, sub denumirea „Deliciul Mihaelei“.
Mihaela Rusu mai atestase, cu patru ani în urmă, un produs tradiţional - dulceaţa de trandafiri. Mihaela Rusu a început să cultive trandafiri acum şase ani, pe pământul bunicii sale din comuna Manoleasa. Ea a plantat, pe o suprafaţă de 20 de acri, trandafirul de Damasc (Rosa Damascena), potrivit pentru dulceaţă. Femeia se numără printre puţinele persoane din zona Moldovei care au continuat această tradiţie, reușind s-o transforme într-o afacere. Ea a reuşit, cu multă migală, să realizeze reţeta tradiţională de dulceață de trandafiri și a popularizat-o la mai toate târgurile de profil. În 2016, dulceaţa a fost recunoscută la nivel naţional şi inclusă în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale. Botoşăneanca a început să folosească petalele de trandafiri şi pentru alte reţete tradiţionale, scrie adevărul.ro.
«Macerăm petalele în drojdie și zahăr»
Aşa au apărut oţetul şi siropul de trandafiri, preparate în urma unui proces complex. Petalele se culeg manual, astfel că e nevoie de multă muncă. Oţetul de trandafiri, în special, este o delicatesă. “Nu macerăm petalele în oţet şi alcool. Facem o reţetă de oţet care să fie blând cu pielea şi îl macerăm în drojdie, zahăr şi foarte puţin oţet, timp de o lună”, povestește Mihaela Rusu. Oţetul de trandafiri are şi proprietăţi terapeutice, dar şi cosmetice. Acesta ar fi eficient împotriva febrei, a oboselii și a durerilor de cap. Totodată, este şi un bun balsam pentru păr”.
La rândul său, siropul de trandafiri are multe calități. Mihaela Rusu spune că, după consultările cu specialiştii, a descoperit că ar fi un bun leac pentru depresie şi pentru afecţiunile aparatului respirator. De obicei, trebuie băut cu apă, fiind concentrat și foarte aromat. Şi siropul este preparat tot prin procedee manuale. Atât oţetul, cât şi siropul de trandafiri ar fi făcut parte, odinioară, din arsenalul boieroaicelor din Moldova pentru a-şi menţine frumuseţea şi sănătatea. Toate cele trei produse ale Mihaelei Rusu au fost grupate sub brandul ”Deliciul Mihaelei”, recunoscut la nivel naţional.