«Papi sarmalele astea şi nu mai uiţi când e ziua nevesti-tii»
Au venit din Braşov, Alba, Galaţi, Dâmboviţa sau Maramureş. Cei mai de soi ţărani, încărcaţi cu cele mai de soi bucate, s-au adunat în Parcul Naţional din Capitală să dea tot ce au mai bun pentru bucureşteni.
Cârnaţi şi mezeluri după reţete numai de ei ştiute, sortimente de bârnzeturi de oaie, capră sau vacă, plăcinte de la poalele Munţilor Apuseni, zeci de gemuri şi prăjituri de casă...
Cea mai căutată a fost ieri tanti Livia Lăpuşanu. Sarmalele cu păsat pe care le face maramureşeanca îşi răspândeau mirosul în tot târgul.
„Cu sarmalele mele nu mai uiţi când e ziua nevestei. Au porumb măcinat, care e bun pentru memorie", îşi laudă ea marfa. Târgul e deschis până luni inclusiv.
Reţeta de sarmale
Se taie mărunt ceapa şi se căleşte în ulei, într-o cratiţă mare. Păsatul spălat (porumb alb măcinat) se pune peste ceapă.
Se adaugă câteva linguri de pastă de roşii, sare, mărar, cimbru, morcov şi o cană de apă. Se amestecă bine, se lasă la răcit, apoi se înfăşoară în foaia de varză.
Pe fundul oalei se pun mai multe foi de varză şi apoi se aşază sarmalele în straturi. Se fierbe totul la foc mic.