Peripeții pe apă! Expediția Drumul Plutașilor, jefuită pe râul Siret

Ultima actualizare:
Loredan şi Ciprian, în  mijlocul apelor învolburate
Loredan şi Ciprian, în mijlocul apelor învolburate

23 de temerari au plecat vineri, de pe lacul Bicaz (Neamţ), într-o expediţie unică. Ei au pornit, în canoe, pe urmele vechilor plutaşi, vâslind, cale de 460 km, pe râul Bistriţa, pe râul Siret şi pe un segment al fluviului Dunărea, până la Sulina, la întâlnirea cu Marea Neagră. Şi, cum nu se putea altfel, aventura are parte, din plin, de neprevăzut.

Punctul de plecare într-o aventură de neuitat a fost în comuna Ceahlău, la coada lacului de acumulare de la Bicaz. Cei 23 de curajoşi (poliţişti de la Inspectoratele Judeţene Neamţ şi Braşov, un procuror, un medic, studenţi şi oameni de afaceri) urmează firul apelor prin judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Tulcea. Iniţiatorul proiectului “Wild Canoeing Tour” – din Ceahlău în Marea Neagră e Loredan Popa, multiplu campion mondial şi european la canoe, în prezent angajat la Serviciul Investigaţii Criminale Neamţ. Alături este şi fratele său geamăn, Ciprian Popa, de asemenea fost campion la canoe. Parcurgerea lacurilor de acumulare de pe Bistriţa şi de pe Siret a decurs în bune condiţii, chiar dacă, la Răcăciuni, membrii expediţiei au avut parte de ploaie, vânt, valuri şi curenţi.  Primele emoţii au apărut luni. După ce au campat pe malul Siretului, în zona barajului de la Bereşti, dimineaţă, când se pregăteau de plecare, au constatat că una dintre canoe dispăruse. Echipajele fuseseră vizitaţi de hoţi, care, dacă tot „inspectaseră“ tabăra, au decis că nu le-ar strica o barcă. În cele din urmă cazul a fost rezolvat, după cum povesteşte Loredan Popa: “În loc să ne bucurăm de ceea ce ne oferă expediţia, echipajul a trebuit să aştepte pe mal, lucru care ne-a întârziat. Dar, cum între noi sunt şi poliţişti, barca a fost recuperată“.  

Un al doilea necaz avea să se ivească tot luni, după-amiază, după ce aventurierii erau pe cursul Siretului. La o primă cascadă, un echipaj s-a răsturnat, dar n-a fost nimic grav, scrie


    Loredan şi Ciprian, în  mijlocul apelor învolburate
Loredan şi Ciprian, în mijlocul apelor învolburate

. Avea să urmeze însă un prag mai periculos - un şuvoi puternic de apă, creat de stabilopozii din beton aşezaţi în albie. S-a decis ca membrii echipajelor să rămână pe maluri, bărcile au fost legate între ele, iar sarcina trecerii lor prin cascadă le-a revenit fraţilor Popa. Traversarea n-a fost uşoară: cei doi campioni au fost aruncaţi din canoe în apele Siretului, dar totul s-a terminat cu bine.  În alte filmuleţe postate pe Facebook, participanţii relatează secvenţe din timpul expediţiei, sunt încântaţi de locurile sălbatice întâlnite şi au parte de recitaluri muzicale, solist fiind decanul de vârstă al grupului, care are 71 de ani.  Ieri, vâslaşii ar fi urmat să străbată, pe Dunăre, distanţa dintre Isaccea şi Tulcea. Unul dintre scopuri este readucerea în actualitate a ceea ce însemna „Drumul plutaşilor“ de pe Bistriţa, cei care transportau, în trecut, lemnul din codrii Neamţului, pe apă,  spre şes şi câmpie. La startul expediţiei a participat şi Ivan Patzaichin, iar legenda sportului românesc va fi prezentă mâine, la Sulina, punctul final al expediţiei.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net