Perle la Bacalaureat 2013: «Modelul meu în viaţă e Gigi Becali în afară de faza cu puşcăria»
Examenul de maturitate a devenit în ultimii ani şi o sursă de perle de colecţie. Nu sunt veritabile, ci ale elevilor, mai ales la Limba şi literatura română.
Elevii de la profilul real au avut în faţă, la proba scrisă de Limba şi literatura română, un text din „Scrinul Negru", scris de George Călinescu. La una dintre cerinţe, candidaţii trebuiau să comenteaze în 60-100 de cuvinte ultimele patru fraze din text: "Acesta era un bărbat înalt, voinic, cu părul cărunt, tuns mărunt şi ascuns în parte sub şapca dată pe spate. Avea pe el numai un costum de haine gri cu petice, foarte umflat, semn că pe dedesubt era prevăzut cu un cojocel, în picioare purta bocanci grei, iar pantalonii erau strânşi jos, la gleznă, cu câte-un gumilastic gros. Omul înalt părea un hamal, iar gumilasticele aveau probabil scopul să-i degajeze picioarele în mers. Pe umerii sacoului erau cusute două bucăţi de sac gros, în vederea, fără îndoială, de a feri haina de eroziune la ridicarea greutăţilor şi de a sluji totodată ca un soi de perne de amortizare a izbiturilor."
Potrivit adevarul.ro, unul dintre absolvenţi a încercat să aducă în zilele noastre faptele descrise de Călinescu: „Ţoalele astea nu se potrivesc deloc cu ceea ce este cool pentru mine. Auzi, haine gri cu petice, cojocel, gumilastici. Aş purta cel mult un jins cu petice, da să fie Calvin. Merge asta cu bocancii, da să aibă stil, marcă. Port şi sacouri şic, dar cu piele în coturi, nu cu sac pe umeri. M-a deprimat fragmentu ăsta".
O altă cerinţă din textul lui Călinescu făcea referire la rolul verbelor la timpul imperfect. Unul dintre absolvenţi a găsit de cuviinţă să răspundă: „N-avea omul alte cuvinte la el, d-asta le-a folosit. Era un fel de Vanghelie modern". Şi la cerinţa cu secvenţele din text care fixează dimensiunea spaţială s-a născut o perlă. „Ce spaţiu, când totul se petrece pe pământ, pe strada Băneasa, lacul Floresca, în 1950. De unde nave cosmice atunci?", se întreabă un candidat la diploma de Bacalaureat.
Când vine vorba de menţionarea tipului de perspectivă, pe una dintre lucrări scrie: „Perspectiva este anostă, deprimantă, nu se vorbeşte de mallul din zona Băneasa, numai de străzi murdare, oameni săraci, hamali".
Imaginanţia candidaţilor s-a aprins şi mai mult când au trebuit să redacteze un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă.
„O duci bine în viaţă dacă eşti şmecher, cu maşină tunată, gagică cool, ţi se apleacă lumea la picioare. Sau poţi fi afacerist ca Gigi Becali, să fi toată ziua pe la televizor, să arunci cu bani la săraci. Asta văd eu model, ca băiat de băiat ce sunt. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-au arestat pe Becali, după trei ani scapă. Rămâne în istorie".
„Multă lume a critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă, apar seara la elevizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău. E bine să ai un model de urmat, te inspiră în ce faci".
„Este foarte important să îţi alegi un model în viaţă. Eu încă de mică m-am văzut model de succes, pe marile scene, prezentând haine scumpe, pentru oameni rafinaţi. Acum modelul meu este Mădălina Ghenea", a scris o elevă.
La subiectul al doilea, elevii au avut de argumentat importanţa unui jurnal în viaţa unui adolescent, printr-un eseu de maximum 300 de cuvinte. La profilul real, elevii au avut de realizat un text argumentativ de maximum 300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model în viaţă.
La acest subiect, candidaţii la bacalaureat 2013 au oferit răspunsuri dintre cele mai hilare şi bizare în acelaşi timp. Iată câteva dintre perlele elevilor români, citate de wowbiz.ro.
"Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place"
"Un jurnal e bine să ai ca să vezi cât de prost erai în trecut şi câte fete ţi-au mâncat bani"
"Jurnalul e acel ceva pe care îl uiţi în bancă la şcoală şi un coleg îl găseşte şi îl citeşte şi te compromite"
"Modelul meu în viaţă este Gigi Becali, în afară de faza cu puşcaria"
"Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa"
"Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans. Au o viaţă bună, deci aşa vreau să ajung şi eu"
"Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţie ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea şi prin locuri necurate şi că a murit de sifilis".