PNL a convins PSD să modifice creșterile pentru pensii, salarii și alocații. Ce s-a stabilit despre premierul României

Ultima actualizare:

    Marcel Ciolacu și Florin Cîțu vor să conducă alternativ guvernul până în 2023
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu vor să conducă alternativ guvernul până în 2023

PSD cedează în fața PNL în toate cererile din dorința de a ajunge cât mai repede la guvernare și la banii din PNRR estimați a veni la sfârșitul anului. Preşedintele PNL, Florin Cîţu a anunțat că partidul său și PSD s-au înțeles asupra programului de guvernare care va fi făcut public luni. Președintele PSD, Marcel Ciolacu a dezvăluit cum va alege Klaus Iohannis premierul

Pensiile vor crește dar cu cât vrea PNL și nu cu cât își dorește PSD. În cazul alocațiilor, PSD vrea mărirea lor cu 40%, în timp ce PNL dorește creșterea cu doar 20%. PNL a propus ca salariile să nu fie crescute, în timp ce pentru salariul minim s-a convenit o plafonare a acestuia pentru 24 de luni. Sunt 1,8 milioane de angajați în acest moment, în România cu salariul minim, a cărui valoare este de 2.550 de lei. 

Premierul României, Cîțu sau Ciolacu, prin rotație până în 2024 

Delegațiile PSD, PNL și UDMR vor merge împreună la consultările de la Palatul Cotroceni după ce se vor înțelege asupra programului de guvernare. Deși Florin Cîțu nu a vrut să spună ce propuneri de premier vor fi, Marcel Ciolacu a făcut dezvăluiri: ”prima variantă este de a propune șefului statului ocuparea funcției de premier, alternativ de către cei doi președinți de partid”. A doua variantă, dar cotată potrivit unor surse din cadrul PSD cu șanse de 20 la sută este de a lăsa la latitudinea președintelui alegerea unei persoane acceptabile pentru ambele partide.  

Ce spune despre negocieri Florin Cîțu 

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a lăsat să se înțeleagă că PSD a cedat pe toate fronturile după negocierile de duminică. Astfel, de la 1 ianuarie 2022 pensiile vor crește cu 7 la sută și nu cu 11 la sută cât dorea PSD. Alocaţiile copiilor vor creşte și ele de la 1 ianuarie dar nu cu cât dorea PSD, pentru că legea va fi modificată cu mai multe amendamente propuse de PNL."Am agreat că vor creşte şi pensiile, vor creşte şi alocaţiile şi investiţiile. Trebuie să calculăm impactul. La pensii am discutat de o creştere de 7 la sută, dar trebuie să vedem impactul, cât ne putem permite”, a declarat Florin Cîţu, duminică, la finalul negocierilor pe care le-a avut cu social-democraţii. "De la 1 ianuarie, bineînţeles, dar repet, haideţi întâi să vedem impactul şi apoi să venim cu ele în detaliu să vi le arătăm, pentru că în funcţie de impactul pe care îl vom calcula, după discuţia de astăzi, putem să venim şi să spunem dacă rămân procentele pe care le-am agreat azi aici sau se modifică”, a declarat Cîţu. 

Ce spune despre negocieri Marcel Ciolacu 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii susţin în continuare instituirea unei taxe "pe lux şi pe venituri excepţionale", dar că urmează să fie stabilit un prag al acestei taxe, în funcţie de pachetul de muncă."Este o discuţie pe această taxă, noi o susţinem în continuare, este o taxă pe lux şi pe venituri excepţionale. Nu trebuie să îl definesc eu (nr. luxul), e definit prin lege. De obicei, anumite produse au acciză. Acele produse care au acciză sunt produse de lux. Nu e niciun prag stabilit, urmează să stabilim aceste praguri în funcţie de pachetul de muncă ", a declarat Marcel Ciolacu.  

Citiți și

Au început negocierile oficiale pentru formarea Guvernului. Ce discută liderii PNL-PSD-UDMR?

PNL încearcă să negocieze cu PSD un pact pe trei ani. Klaus Iohannis a cerut guvern format din cele două partide

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net