Poftiţi la pepeni dulci de Dăbuleni!

image
Producătorii din Dăbuleni au început să recolteze faimoasele lubeniţe

Gata, aşteptarea de un an a luat sfârşit! La Dăbuleni (Dolj), patria pepenilor verzi, câmpurile sunt pline de oameni care recoltează de zor. Producătorii anunţă că lubeniţele s-au copt mai devreme decât în alţi ani: “Sunt dulci ca mierea”.

În localitatea doljeană Dăbuleni este forfotă mare: s-au copt pepenii verzi. Zilnic, camioane încărcate ochi pleacă spre toate zonele ţării, astfel că pepenii greceşti de pe tarabe încep să fie înlocuiţi de faimoasele lubeniţe olteneşti.

Preţul la producător porneşte în aceste zile de la 1 leu kilogramul. „Am vândut până în momentul de faţă trei camioane. Suntem recunoscuţi în toată ţara. Anul acesta avem producţie şi cu siguranţă vom face şi profit. Terenul în zonă este nisipos, iar acest lucru ne ajută mult“, spune producătorul Sorin Şerban pentru “Adevărul”. 

Primăria din Dăbuleni a eliberat în 2015 peste 1.000 de certificate de producător. „De mult timp nu am mai avut noroc de aşa producţii aşa mari. Şi cantitativ, şi calitativ suntem la excepţional“,  se laudă Nicolae Drăgoi, primarul din Dăbuleni.

image
Producătorii din Dăbuleni au început să recolteze faimoasele lubeniţeFoto: Adevărul

Pepenii se vând bine şi în piaţa de gros de la marginea localităţii, unde producătorii negociază preţul în funcţie de cantitate. „Am vândut marţi două tone de pepeni la 90 de bani kilogramul. Lubeniţele noastre au ajuns deja pe tarabe în toată ţara, astfel că vom reuşi să scoatem de pe piaţă marfa adusă din Grecia“, explică un alt agricultor, Ion Riza. „Mai sunt producători care se folosesc de numele nostru. Producţia din 2015 este bună. În 2014 am aruncat pe câmp tone de lubeniţă. Afacerea asta e o loterie. Poţi investi 20.000 de lei, iar profitul să fie zero, dar cine nu riscă nu câştigă!”, adaugă un alt producător, Mihai Toma.

image
Foto: Adevărul

Click! spune

Localitatea Dăbuleni este situată în partea de sud-est a judeţului Dolj, aproape de Dunăre, într-o zonă cu sol nisipos, numită şi «Sahara Olteniei». Dintre cele 3.500 de gospodării din Dăbuleni, peste 2.000 cultivă hectare întregi cu lubeniţă. Pepenii de Dăbuleni sunt marcă înregistrată la OSIM din anul 2012 şi sunt renumiţi în toată ţara.

https   www cancan ro wp content uploads 2022 05 vladuta lupau webp
zanni
Ruxi și cristi mitrea
img (3) jpg
tudor chirila 2 jpg
Mihai Bendeac
BeFunky collage (26) jpg
surpriza Sursă foto: Pixabay.com
Federico Putorti i a trimis un mesaj clar politistului care l a anchetat pe Facebook 1 jpg
facturi
image
image
image
image
Mig 21 LanceR Fortele Aeriene Romane sursa roaf ro jpg
Angajaţii de la vulcanizare au deja primii  clienţi, dar se pregătesc de valul ce urmează  jpeg
repartitoare jpeg
telefon volan jpeg
whatsapp  pixabay
calendar ortodox 2021 05 octombrie sf misail daniil turnu jpeg