Povestea pomului de Crăciun. Primul brad a fost împodobit în anul 1510

9 decembrie 2019
image
Bradul împodobit a fost folosit pentru prima oară pentru a marca Sărbătorile de iarnă, în Letonia, în anul 1510FOTO: historia.ro

Acum 153 de ani a fost ├«mpodobit primul brad de Cr─âciun ├«n Rom├ónia. Sosirea dinastiei Hohenzoller ├«n ╚Ü─ârile Rom├óne a dus la introducerea de noi tradi╚Ťii, inclusiv de Cr─âciun. ├Äns─â, alt popor a ÔÇŁinventatÔÇŁ bradul ├«mpodobit, acum mai bine de 300 de ani.

Potrivit istoricilor, primul brad împodobit în România a fost la curtea Regelui Carol I. Se întâmpla în anul 1866, iar obiceiul a fost adus din Germania. Însă, obiceiul era deja răspândit în lume.

  • Bradul ├«mpodobit a fost folosit pentru prima oar─â pentru a marca S─ârb─âtorile de iarn─â, ├«n Letonia, ├«n anul 1510. De atunci, pomul ├«mpodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Cr─âciunului.
  • 11 ani mai t├órziu, ├«n 1521, prin╚Ťesa mo╚Ötenitoare a Fran╚Ťei Helene de Mecklenburg duce tradi╚Ťia tocmai ├«n Fran╚Ťa, dup─â c─âs─âtoria cu ducele de Orleans. De aici, obiceiul se r─âsp├ónde╚Öte cu rapiditate ├«n ├«ntreaga Europ─â.
  • Trec peste 80 de ani ├«ns─â, pentru ca primul brad de Cr─âciun s─â ├«╚Öi fac─â apari╚Ťia ├«ntr-o pia╚Ť─â public─â. Mai exact, ├«n 1605, atunci c├ónd la Strasbourg un brad este ├«mpodobit cu mere ro╚Öii ╚Öi dulciuri.
  • ├Än 1611, la Breslau, Polonia, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien ├«mpodobe╚Öte primul brad a╚Öa cum ├«l cunoa╚Ötem noi ast─âzi.
  • ├Än Statele Unite ale Americii, tradi┼úia ajunge la ├«nceputul anilor 1800, odat─â cu imigran┼úii germani stabili┼úi ├«n Pennsylvania, ├«ns─â ├«mpodobirea bradului a fost legalizat─â pentru prima dat─â ├«n 1836, ├«n statul Alabama.
  • Brazii de Cr─âciun au devenit foarte populari mai ales dup─â inventarea instala┼úiei electrice. ├Än 1895, pre┼čedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul de la Casa Alb─â cu becuri colorate, iar aceast─â idee s-a r─âsp├óndit rapid ├«n toat─â ┼úara.
  • Primul brad care a fost ├«mpodobit ├«n Rom├ónia a fost la curtea regelui Carol I, ├«n anul 1866, odat─â cu sosirea dinastiei Hohenzollern ├«n ┼ó─ârile Rom├óne. Obiceiul a fost preluat imediat de boierimea bucure┼čtean─â a vremii, astfel c─â, ├«ncep├ónd din acel an, bradul ├«mpodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Cr─âciunului, inclusiv ├«n casele rom├óne┼čti. (Sursa: historia.ro)

Citește și:

Primul brad din România a fost împodobit în 1866, la curtea Regelui Carol I

Cum se ├«mpodobe┼čte perfect bradul de Cr─âciun

kate middleton 4 jpg
cub lili sandu animat gif
cub adrian alexandrov png
vangelis afp jpg
cub liviu varciu animat gif
catrinel menghia cannes (4) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
allergy g3d6759da5 1920 jpg
kate middleton 4 jpg
Ma╚Öin─â de Poli╚Ťie din Germania jpeg
politia locala jpeg
vladimir putin imagini recent colaj jpg
calendar ortodox 2021 20 mai sf mc talaleu png