Protest de amploare. 70.000 de transportatori amenință că vor ocupa Piața Victoriei

simeon stalpnicul png
Taximetriștii din București, Cluj, Brașov și Timișoara resimt din plin concurența aplicațiilor online

Peste 50.000 de angajați ai companiilor de transport de persoane în regim de taxi vor protesta în București și în alte mari orașe pe 13 decembrie. Reprezentanții operatorilor autorizați vor ieși în stradă pentru a manifesta împotriva aplicațiilor online care, spun ei, fac concurență neloială firmelor autorizate. Protestul se va amplifica pe 20 decembrie, când e anunțat un miting în fața sediului Guvernului, cu 70.000 de participanți.

Companiile de transport persoane, autorizate conform legislației actuale în vigoare, contribuie cu circa 4,7% din PIB la bugetul statului, în fiecare an. În schimb, statul nu face nimic pentru a le proteja interesele și pentru a combate pirateria din transporturi, spun reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR). Pe 13 decembrie, zeci de mii de transportatori vor protesta în toate marile orașe, inclusiv în Capitală, față de concurența neloială pe care le-o fac aplicațiile online de car-sharing.

„Din moment ce în România nu se poate deschide un simplu chioșc fără respectarea prevederilor legale, tot în România este amendat orice amărât care își vinde zarzavaturile la colț de stradă, dar peste 8.000 de șoferi UBER pot face taximetrie nelicențiată doar în București, deși numărul de licențe de taxi e limitat la 10.260, nu înțelegem de ce această activitate ilegală nu este oprită de autorități, pentru că se știe foarte bine cine este în spatele acestor afaceri. Cum își permite UBER să spună că mii de șoferi pot obține venituri în plus? În baza căror legi și autorizări sunt obținute? Nu sunt respectate prevederile Codului Fiscal. Zecile de mii de autoturisme care practică activitatea de transport persoane prin intermediul acestor aplicații – UBER, TAXI FY, BLA BLA CAR etc - nu sunt licențiate și autorizate, iar șoferii nu au atestat. Nu fac ITP din 6 în 6 luni și nu respectă prevederile legale din domeniu. Mai mult: 25% din veniturile ilicite obținute rămân în Olanda și sunt purtătoate de taxe, impozite și TVA. De ce nu vor să se autorizeze în România?”, spun reprezentanții COTAR.

Aceștia i-au amintit premierului Mihai Tudose că „este garantul respectării legii în România” și îi cer „să rezolve de urgență această situație”. În caz contrar, taximetriștii și trasportatorii rutieri de persoane vor ieși în stradă, în București și în marile orașe, pe 13 decembrie. Dacă mesajul lor nu va fi înțeles de autorități, transportatorii amenință că 70.000 de mașini se vor deplasa spre București, pe data de 20 decembrie, pentru a protesta în fața Guvernului, în Piața Victoriei.

„Nu vrem ca datele 13 sau 20 decembrie să rămână în istorie, având în vedere numărul mare de nemulțumiți care ni s-ar putea alătura la acțiunea de protest din fața sediului Guvernului. În București sunt 10.260 de licențe de taxi, la care se adaugă încă 60.000 din celelalte orașe ale țării, 40.000 de operatori de curse regulate și circa 20.000 de transportatori de colete, piratați și ei de aceleași platforme. Dacă luăm în calcul faptul că UBER și alte firme nelicențiate și neautorizate au trecut deja la transport de marfă și colete, toate aceste domenii de activitate vor fi grav afectate. Nu înțelegem cum unii trebuie să respecte prevederile legale, în timp ce alții își pot desfălura activitatea în ilegalitate”, se arată în comunicatul COTAR.

cub theo rose png
claudia patrascanu copii png
Kate Middleton
Kate Middleton (3) jpg
https   www prosport ro wp content uploads 2022 03 Transformare socanta a pilotului Daniel Onoriu cum a ajuns sa arate dupa 55 de zile de coma si cu un stomac cat un pix FOTO webp
cub mircea bravo png
8 kanye west shutterstock 477795043 jpg jpeg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
Burleanu
untold festival
image
image
image
image
8 salariu marian godina 5 jpg jpeg
calendar ortodox 2021 07 octombrie serghie si vah jpeg
Kate Middleton
pxclimateaction 4168906 1920 jpg
elena udrea adrian alexandrov jpeg
police gb15dc8736 1920 jpg