Pui murături acasă? Economiseşti până la 50 de lei!
Ne aflăm în plin sezon al legumelor, iar acum este momentul să îţi pregăteşti cămara cu murături pentru iarnă. Dar ce este mai ieftin? Să cumperi legumele din piaţă şi să prepari tu conservele sau să alegi borcanele cu gogoşari, castraveţi sau gogonele direct din magazine? Reporterii Click! au făcut un calcul şi îţi spun care este diferenţa de preţ pe care o vei plăti dacă alegi aprovizionarea de la supermarket.
Gogoşari în oţet, varză şi castraveţi muraţi sau legume asortate. În fiecare an, în această perioadă, pieţele sunt luate cu asalt, iar aprovizionarea pentru iarnă e în toi.
Acum sunt la mare căutare legumele care pot fi puse peste iarnă la murat.
"Varza, castraveciorii şi gogoşarii se vând cel mai bine. Apoi, urmează gogonelele, conopida şi pepenii", ne spune tanti Emilia.
Femeia e tare bucuroasă. Aflăm că vinde de dimineaţă până seara căci "acum e momentul mamă, când lumea pune murături".
Şi în magazine este forfotă. Borcanele cu murături sunt aranjate pe rafturi şi îşi aşteaptă cumpărătorii.
Dar ce să alegi în aşa fel încât să faci economie la bani? Să cumperi totul de-a gata sau să cumperi şi să prepari singur conservele?
Dacă alegi să cumperi legumele din piaţă, un borcan de 10 kilograme de gogoşari în oţet te va costa 35 de lei.
Pentru aceeaşi cantitate, în magazin va trebui să plăteşti aproape 70 de lei.
40 de lei te costă şi 10 kilograme de castraveciori muraţi luaţi de pe raftul supermarket-ului, în timp ce în piaţă vei plăti doar 28 de lei.
Vrei murături asortate? Alege tot piaţa! Aici vei plăti doar 27 de lei pe când în magazine vei scoate din buzunar 76 de lei.
Gogoşari în oţet: 35 de lei
Ingrediente: 10 kg gogoşari, 1 l oţet, 200 g zahăr, 100 g sare, 250 g ulei, piper, foi de dafin, 2 l apă.
Preparare: gogoşarii se spală, se curăţă şi se aşază felii în borcane.
Într-o oală se amestecă apa, oţetul, uleiul, sarea, zahărul şi condimentele şi se pun la fiert.
Saramura se pune peste gogoşari.
Murături asortate: 27 de lei
Ingrediente: 2 kg conopidă, 2 kg gogonele, 1 kg ţelină, 2 kg morcov, 1 l oţet, sare, zahăr.
Preparare: legumele se aşază în borcane. Se face o saramură din oţet, 3 litri de apă, 4 linguri de sare, o lingură de zahăr şi se toarnă în borcane.
Se pun foi de dafin, boabe de muştar, boabe de piper, câteva rondele de hrean şi se astupă borcanele.
Varză murată: 22 de lei
Ingrediente: 10 kg varză, apă, sare, hrean, mărar.
Preparare: după ce se curăţă de frunze veştede şi cotor, verzele se îndeasă în butoi alături de hrean şi mărar uscat.
Apoi, se perepară saramura (la un litru de apă se pun 50 g sare) şi se adaugă peste varză. Deasupra se pun 2-3 scândurele şi mărar uscat.
Castraveţi muraţi: 28 de lei
Ingrediente: 10 kg castraveţi, crenguţe de mărar verde, 3 linguri de sare, câţiva căţei de usturoi şi un ardei iute.
Preparare: se aşază castraveţii în borcan alături de crenguţele de mărar, căţeii de usturoi şi ardeiul iute, după care se toarnă o saramură făcută din 3 linguri de sare şi 3 litri de apă.
Carrefour
Gogoşari în oţet 750 g - 5,12 lei
Metro
Castraveţi în oţet 700 g - 2,77 lei
Mega Image
Castraveţi în oţet 700 g - 4,24 leiMurături asortate 1,6 kg - 12,30 lei
Uite cât costă legumele în piaţă
- Gogoşari - 3 lei/kg
- Varză - 2 lei/kg
- Castraveţi - 2,5 lei/kg
- Conopidă - 7 lei/kg
- Morcov - 2 lei/kg
- Gogonele - 2,5 lei/kg
- Ceapă - 1,5 lei/kg
- Hrean - 1 leu legătura
- Ţelină - 1 leu legătura
- Crenguţe mărar - 1 leu legătura
- Ardei iute - 0,5 lei bucata
- Usturoi - 0,5 lei căpăţâna
- Oţet - 2 lei/litru