Raed Arafat: „Dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi”

Ultima actualizare:

    Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de UrgențăFoto: News.ro
Raed Arafat, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de UrgențăFoto: News.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, le recomandă persoanelor care manifestă simptome de COVID să nu meargă la muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul de familie cât mai rapid. În același timp, starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, măsurile de prevenție fiind cele deja în vigoare.

„Vreau să subliniez câteva lucruri: mai mulţi pacienţi ajung târziu, nu vin când apar simptomele şi nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unităţi de primiri-urgenţe, după ce s-a făcut anamneza cu pacienţi pozitivi, au aflat că pacienţii care ştiu că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Apelul nostru către populaţie: dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi. Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol. Aşa că nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul lui de familie”, a declarat Raed Arafat, joi, după ședința de guvern, potrivit Digi24.ro, care citează Agerpres.

Numărul cazurilor, în creștere

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 2.226 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 39 de persoane au decedat. Sunt raportate 40 de decese anterioare intervalului de referinţă. La ATI sunt internaţi 523 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere. În spital sunt internaţi 99 de copii infectaţi cu noul coronavirus, opt dintre ei fiind la ATI.

A fost prelungită starea de alertă

Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, că Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile, fiind menţinute prevederile anterioare. O modificare însă este prelungirea valabilităţii testelor antigen la 48 de ore. "Se prelungeşte starea de alertă cu 30 de zile. (...) Nu sunt modificări faţă de ce am avut până acum, una singură: pentru testele antigen prelungim valabilitatea de la 24 la 48 de ore", a anunţat Florin Cîţu.

Citește și:

Testul antigen rapid își modifică termenul de valabilitate, de la 24 la 48 de ore. Noutăți și despre certificatul Covid 

De ce mor inexplicabil tinerii de Covid. Medic: "Unul din principalele mecanisme este o anomalie genetică"

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net