Recomandările băncilor după amânarea ratelor. Ce trebuie să faci când vei avea mulți bani de plătit

Ultima actualizare:

    Negocierea cu banca pare singura soluție când ratele vor începe să crească
Negocierea cu banca pare singura soluție când ratele vor începe să crească

Băncile au anunțat amânarea ratele românilor în vreme de criză. O gură de oxigen, care te împovărează însă și mai mult în timp. Specialiștii spun că o rată de 1.200 de lei amânată 9 luni creşte cu circa 100 de lei pe lună în următorii cinci ani. Iată ce ar mai fi de făcut!

Ţi-ai făcut credit pentru casă, dar ai rămas fără loc de muncă ori ți-au scăzut veniturile cu până la 25% din cauza crizei generate de coronavirus.

Guvernul şi băncile au venit cu o măsură anul trecut, prin care ai putut să-ți amâni plata ratelor timp de 9 luni. Decizia a fost prelungită și în 2021, iar termenul limită de depune a dosarelor a fost 15 martie.

Peste 700.000 de români au amânat ratele la bancă

Datele oficiale arată că, în 2020 și 2021, peste 708.000 de români au solicitat băncilor amânarea plății cerditelor, la care se adaugă cei care au cerut acest lucru IFN-urilor, instituțiilor nebancare.

Sunt mulți, iar specialișii atrag atenția că amânarea plăţii ratelor vine cu o povară mai mare în viitor. S-a calculat și s-a demonstrat că dobânzile aplicate vor crește rata lunară cu peste 100 de lei.

Peste 100 de lei în plus, lunar, la plata ratelor amânate

”O rată de 1.190 de lei la un credit ipotecar de 200.000, amânată 9 luni, va ajunge, în următorii cinci ani, la 1.315 lei. Adică cu 125 de lei mai mult în fiecare lună. Diferenţele cresc pe măsură ce valoarea creditului este mai mare. Cine îşi amână azi ratele va avea parte de mai multe verificări din partea băncilor dacă vor să acceseze un credit în viitor”, avertizează specialiştii.

Ce e de făcut în această situație? În primul rând, datornicii să pună bani deoparte ca să poată acoperi diferența. Iar dacă nu este posibil, băncile le recomandă oamenilor să negocieze cu ele după expirarea perioadei de amânare a ratelor și îi asigură de că-i vor sprijini.

BCR: ”Vom aplica soluții individuale pentru clienții cu dificultăți”

”Soluția legislativă de amânare a ratelor ne-a determinat să luăm rapid soluții pentru mulți clienți în același timp, dar cred că o strategie aplicată problemelor individuale ale clienților este favorabilă unei soluții pe termen limitat. Credem în soluții legislative și reglementare, dar credem și în soluții individuale pe care le putem aplica în cazurile în care clienții întâmpină dificultăți de plată”, este de părere Dana Dima, vicepreședinte BCR.

BRD: ”Am sunat câteva zeci de mii de clienți să-i întrebăm dacă vor avea probleme”

De asemenea, cei de la BRD arată că și lor le pasă de clienții lor și spun că au fost tot timpul în contact cu ei.

”Trebuie să fim mai prezenți! În 2020, când am intrat în procesul de amânare la plată a ratelor, am sunat câteva zeci de mii de clienți să-i întrebăm dacă vor avea probleme după ce vor finaliza această perioadă de amânare la plată”, a punctat Flavia Popa, secretar general BRD.

Omer Tetik, președintele Băncii Transilvania, crede că amânarea ratelor nu rezolvă problema în sine și că cel mai important este ca băncile să continue finanțările, activitatea de creditare și să se asigure că oamenii vor avea joburi.

650 de români au trimis cereri ca să negocieze cu băncile 

Iar datornicii apelează deja la negocierea cu băncile. Aproape 650 de români au trimis cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), în primele trei luni ale anului. Dintre acestea, s-au costituit deja 130 de dosare, 108 fiind soluționate amiabil.

În acceași perioadă de timp, 94% dintre negocieri s-au încheiat cu împăcarea părților și doar în 6% dintre dosare una din părți sau ambele au refuzat soluția propusă de conciliatorii CSALB.

Numărul de soluționări amiabile a crescut, în comparație începutul lui 2020, cu aproximativ 23%.

Citește și: 

Ți-ai amânat plata creditului bancar? Ratele vor fi mai mari! Vezi câți bani vei da în plus

Cum ţi se amână ratele: o lună iertat, a doua «îngropat»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net