Regele urșilor din România, ucis de prințul de Liechtenstein într-o arie protejată

5 mai 2021
article img
Ursul Arthur, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein foto: Agent Green

Asociația „Agent Green” a prezentat date și documente din care reiese că prințul Emanuel de Liechtenstein a vânat unul dintre cei mai cunoscuți urși din pădurile românești. El s-a folosit de o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru uciderea altui exemplar, transmite Europalibera.org.

Organizațiile Agent Green din România și VGT din Austria condamnă, printr-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către prințul Emanuel de Liechtenstein. Acesta a fost în România în luna martie pentru a împușca un urs, la o partidă de vânătoare pentru trofee. Ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prinț în localitatea Ojdula, în județul Covasna, într-o arie naturală protejată.

Prințul s-a folosit de o derogare, vânătoarea de urși fiind ilegală în România, derogare oferită de Ministerul Mediului către Asociația de Vânătoare Botos pentru a fi ucisă o ursoaică ce ataca oamenii. Acesta nu a ucis însă ursoaica, ci l-a ucis pe Arhur. Acest exemplar era considerat regele urșilor din România, datorită dimensiunilor și posturii impozante.

Până în acest moment, reprezentanții Ministerului Mediului nu au oferit date despre această derogare și nici un răspuns limpede în privința incidentului.

Prințul avea derogare pentru a ucide o ursoaică violentă

Prințul Emanuel de Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, a primit aprobare să vâneze un urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România, dar această derogare privea eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Principatul Liechtenstein este o monarhie constituțională cu rang de principat, condus de principe. Liechtenstein se învecinează cu Elveția la vest și la sud și cu Austria și are o suprafață puțin mai mare de 160 de kilometri pătrați și o populație de circa 37.000 de locuitori.

Deși inclusiv soluția la ursoaica violentă ar fi putut fi alta, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul cu totul deosebit care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, anunță reprezentanții Agent Green.

Citește și:

Posibil masacru în pădurile României: vor fi împuşcaţi 552 de urşi şi 657 de lupi?