Revolta elevilor. Au dat ├«n judecat─â Ministerul Educa╚Ťiei

11 februarie 2016
image
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a dat în judecată Ministerul Educaţiei pentru manuale gratuite la liceu

Sunt s─âtui de promisiuni ╚Öi de nerespectarea legilor. Elevii din Constan╚Ťa au luat atitudine ╚Öi cheam─â Ministerul Educa╚Ťiei ├«n fa╚Ťa magistra╚Ťilor pentru dreptul lor la ├«nv─â╚Ť─âm├ónt gratuit.

Asocia┼úia Elevilor din Constan┼úa (AEC) a dat ├«n judecat─â Ministerul Educa┼úiei pentru c─â nu a fost declan┼čat─â procedura licita┼úiei publice pentru ca din anul ┼čcolar urm─âtor elevii din clasele a XI-a ┼či a XII-a s─â beneficieze de manuale gratuite, informeaz─â Mediafax.

ÔÇťA┼ča cum am anun┼úat la sf├ór┼čitul lunii ianuarie, unul din obiectivele principale ale AEC ├«n anul 2016 este ob┼úinerea de manuale ┼čcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a ┼či a XII-a. Impactul bugetar al acestei m─âsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sum─â mic─â pentru respectarea legii ┼či a dreptului la ├«nv─â┼ú─âm├ónt gratuit. Solicit─âm Guvernului Rom├óniei alocarea sumei necesare demar─ârii licita┼úiei din fondul de rezerv─â aflat la dispozi┼úia prim-ministrului ┼či Ministerului Educa┼úiei ┼či demararea de urgen┼ú─â a procedurii. Este o batjocur─â la adresa elevilor s─â nu beneficiem nici m─âcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de ├«nv─â┼úam├ónt care se pretinde a fi de calitateÔÇŁ, a declarat pre┼čedintele Asocia┼úiei Elevilor din Constan┼úa, Alexandru Manda, citat de Mediafax.

Ministerul promite manuale gratuite abia în 2019

La sf├ór┼čitul lunii august 2015, ├«n urma demersurilor Asocia┼úiei Elevilor din Constan┼úa, Ministerul Educa┼úiei a admis faptul c─â ├«ncalc─â legea ┼či ca o solu┼úie de compromis a alocat suma de 55 lei pentru un elev, pentru o decontare ulterioar─â par┼úial─â a manualelor. ÔÇ×Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mic─â pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare este stufoas─â, dovad─â c─â num─ârul elevilor care ┼či-au decontat par┼úial manualele a fost unul micÔÇŁ, mai spune Manda.

ÔÇ×R─âspunsul oficial al Ministerului Educa┼úiei a fost c─â p├ón─â ├«n anul ┼čcolar 2019 - 2020, c├ónd ar urma s─â intre ├«n vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea ┼či nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior. R─âspunsul ministerului reprezint─â o declara┼úie de ├«nc─âlcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar s─â cear─â concursul instan┼úei, ├«n vederea rezolv─ârii problemeiÔÇŁ, se precizeaz─â ├«n documentul citat.

Drept urmare, AEC a depus la Curtea de Apel Constan┼úa o ac┼úiune ├«ndreptat─â ├«mpotriva Ministerului Educa┼úiei Na┼úionale ┼či Cercet─ârii ┼×tiin┼úifice, cu scopul oblig─ârii institu┼úiei la demararea procedurii de achizi┼úie public─â ├«n vederea asigur─ârii manualelor ┼čcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a ┼či a XII-a, scrie aceea╚Öi surs─â.

2vancea botez jpg
kate profimedia 0692807495 jpg
loredana chivu jpg
cub marioara man gheorghe png
1alexandra stan mihai morar png
bianca dragusanu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg
4 vladimir putin doctor profimedia 0343495914 jpg jpeg
refugiati ucraina jpg