Revoluția COVID! Mii de oameni au protestat în toată țara. Medicii sunt resemnați: „Dumnezeu cu mila”

Ultima actualizare:

    Prima seară a noilor restricții a fost și prima a celor mai ample ieșiri în stradă de când a început pandemiaFoto: Inquam Photos
Prima seară a noilor restricții a fost și prima a celor mai ample ieșiri în stradă de când a început pandemiaFoto: Inquam Photos

Le-a ajuns! S-au săturat de pandemie, de restricții, de stat în case. Iar când autoritățile au venit cu o nouă listă de măsuri, revoltați, mii de români au ieșit în stradă. În seara de duminică, fix din momentul în care intrau în vigoare restricțiile de circulație, au fost ample proteste în marile orașe ale țării. Medicii atrag atenția că acestea nu rezolvă, ci doar înrăutățesc situația, și așa gravă, în care ne aflăm.

Mii de oameni au mărșăluit pe străzi în București, Timișoara, Arad, Constanța, Galați, Brăila și multe alte orașe, chiar în acelea unde incidența îmbolnăvirilor este de peste 4 la mia de locuitori. Fără să respecte distanțarea sau normele sanitare, majoritatea fără măști de protecție, au scandat cât i-a ținut gura „Jos masca!”, „Jos restricția!”, „Ne-ați umilit”, „Jos Arafat!”, „Ieșiți din casă, e și țara voastră!”. Manifestanții au fost însoțiți și supravegheați tot timpul de jandarmi, care au încercat să calmeze spiritele. Protestele au durat până târziu în noapte.

Medic: „Scapă cine poate, Dumnezeu cu mila”

Cunoscutul chirurg gălățean Paul Ichim susține că aceste proteste cu sute de oameni, fără mască, fără distanțare, nu fac decât să complice și mai mult situația în care ne aflăm.


    Dr. Paul Ichim, medic chirurg în Galați
Dr. Paul Ichim, medic chirurg în Galați

„La ce scandal este pe stradă cu această demonstrație neprogramată, cred că ne îndreptăm spre scenariul pe care-l aminteam acum câteva ore: scapă cine poate, Dumnezeu cu mila. În atare situație, solicit să nu mai existe așteptări de la «criminalii» din sistemul sanitar, ce vor fi cât de curând depășiți de situație. Când în terapia intensivă COVID se moare pe capete zilnic, iar personalul de acolo este la presiune, cam același, de aproape un an, vă dați seama ce o să se întâmple. Pe cuvânt că-mi vine să vă transmit să faceți ce vreți, am făcut boala, sunt vaccinat așa că... asta e! Crede cumva cineva că noua ne convine că de aproape un an suntem în presiunea asta continuă? O lume întreagă se supune unor reguli, doar în România s-a dezmorțit democrația de luptă împotriva ocultei ce vrea să ne înrobească. Am înțeles că până și inspiratul nostru primar și-ar fi expus îndoielile în mod public privind utilitatea unor reguli restrictive. Îi sugerez să termine cât mai repede cartografierea cu drone a cimitirelor și să găsească de urgență și loc de extindere”, a scris medicul, într-o postare pe Facebook. Paul Ichim povestește că gălățenii au protestat chiar în poarta spitalului unde sunt internați bolnavi de COVID. „Ce poate fi mai frumos decât să te duci în poarta Spitalului Județean la 1 noaptea și să țipi jos masca chiar în apropierea paturilor ATI unde se chinuie să supraviețuiească cei care au COVID?!”.

Galați

Circa 500 de gălățeni au ieșit în stradă dumincă, începând cu ora 22.00, la un așa-numit „protest spontan”. Au blocat circulația pe marile bulevarde, au scandat în fața prefecturii, apoi s-au îndreptat spre Spitalul Județean de Urgență, unde l-au huiduit pe Arafat.

Timișoara


    Protest la ceas de seară în TimișoaraFoto: Inquam Photos
Protest la ceas de seară în TimișoaraFoto: Inquam Photos

Într-un oraș în carantină, cu o rată de incidență de peste 8, sute de oameni au strigat „masca jos!”. „Oamenii sunt supărați din cauza regulilor impuse și își exprimă nemulțumirea prin aceste manifestații, care nu știu dacă vor rezolva neapărat problema, ținând cont că această pandemie nu ne lasă în pace de mai bine de un an”, a declarat Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei.

București


    Mitingul de Capitală a durat până spre ora 4 dimineațaFoto: Inquam Photos
Mitingul de Capitală a durat până spre ora 4 dimineațaFoto: Inquam Photos

Duminică, la ora 18.00, toate magazinele din Capitală s-au închis, iar de la ora 20.00 nimeni nu mai avea voie să iasă pe stradă fără un motiv bine întemeiat, trecut pe declarația pe proprie răspundere. Cel puțin teoretic. Practic, sfidând legea, sute de oameni au ieșit tocmai acum din case. S-au adunat în Piața Universității și au pornit în marș spre Piața Victoriei. Protestul s-a terminat abia în jurul orei 4.00. Potrivit prefectului Alin Stoica, au fost date aproximativ 35 de amenzi, în primul rând organizatorilor. Bucureștiul este doar la un pas de măsuri mai severe, dacă incidența depășește 7,5 la mie.

Sibiu

Văzând ce se întâmplă în alte orașe ale țării, și sibienii au decis să-și dea întâlnire în Piața Mare, iar de acolo au pornit în marș până pe bulevardul Mihai Viteazu și înapoi, anunță Opinia de Sibiu. Totul s-a terminat abia spre dimineață, când protestatarii, obosiți de atâta strigat, au plecat spre casă. Nu înainte de a promite că se vor întâlni din nou a doua zi, în fața Prefecturii.

Constanța


    S-a ieșit în stradă și la ConstanțaFoto: Adevărul
S-a ieșit în stradă și la ConstanțaFoto: Adevărul

Câteva sute de persoane s-au mobilizat pe rețelele sociale și au ieșit duminică seara în fața Prefecturii. Au strigat: „Jos criminalii!”, „Să plece Arafat”, „Șoșoacă să vină să ne susțină”, „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim”. Nu au primit mai multă libertate, ci doar vreo sută de amenzi în valoare totată de aproape 50.000 de lei.

Arad

Protestul a început aproape de miezul nopții, când prin oraș au ieșit câțiva tineri cu mașinile și au claxonat insistent pe străzi, precizează Agerpres. Ulterior, acestora li s-au alăturat numeroși arădeni, iar cu toții s-au adunat în Piața Revoluției, unde s-a scandat împotriva noilor măsuri. În jurul orei 1.00, prin centrul orașului mărșăluiau peste 400 de persoane, flancate de mașini care claxonau. Protestul a durat până în jurul orei 2.30, fiind în permanență supravegheat de forțele de ordine.

Luni dimineața, autoritățile anunțau că au fost date sute de amenzi, dar că se fac în continuare verificări pentru identificarea persoanelor care au încălcat normele în vigoare, astfel că numărul sancțiunilor poate crește.   

image
image
image
image
image
image
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net