România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO. Ce înseamnă asta

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a cerut misiunii României la NATO să solicite activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, după ce Rusia a atacat Ucraina. Simplu spus, acest lucru duce automat la declanșarea unui mecanism de consultare de urgență între membrii NATO 

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României a dat alarma în NATO
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României a dat alarma în NATO

”În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară, împreună cu alţi aliaţi, activarea art. 4 din Tratatul de la Washington”, a scris Aurescu pe Twitter preluat de hotnews.ro

Alături de România, au cerut activarea acestui articol și Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, conform CNN. 

Ce prevede articolul 4 din Tratatul NATO 

Articolul 4 se activează dacă un stat membru NATO consideră că este amenințată integritatea sa teritorială, independența politică sau securitatea. "Părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreunuia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată" spune textul articolului potrivit sursei citate.  

Rusia a atacat Ucraina joi dimineață  

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. Au fost raportate explozii în Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru, Kramatorsk și la aeroportul din Kiev. 

Potrivit g4media.ro, populația afectată de război pleacă masiv din țară, sunt cozi imense în Kiev, iar panica domină atmosfera din Ucraina. Președintele SUA, Joe Biden a anunțat noi sancțiuni, iar UE, prin vocea președinților Comisiei și Consiliului European, a transmis că își va coordona condamnarea Rusiei cu NATO și G7. Ministrul de Externe ucrainean anunță ”o invazie la scară largă, un război de agresiune”. Mai multe puncte strategice din Ucraina sunt atacate, inclusiv capitala.

Lupte grele între armata rusă și cea ucraineană la aeroportul Hostomel (circa 30 km de Kiev), confirmate de consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliac pentru Bloomberg. El a spus că scopul Rusiei este să răstoarne actuala conducere a Ucrainei.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net