Românul ucis în atacul de la Ambasada României din Kabul plecase în misiune cu o zi înainte de înmormântarea tatălui

image
Vasile Rădună(în centrul Imaginii)a murit în timp ce încerca să-și protejeze colegii din ambasadă de talibaniFoto: facebook Ion Nicolae

”Un om bun, mort pentru un ban în plus”. Așa îl descriu la unison oamenii din Fierbinții de Ialomița pe Vasile Rădună, consăteanul lor care asigura securitatea ambasadei României în Afganistan și care a murit în atacul asupra reprezentanței diplomatice.

Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, şi-a pierdut viaţa în noaptea de luni spre marţi, 3 septembrie, după ce cartierul unde era situată ambasada a fost devastat de un atentat terorist. Potrivit adevărul.ro, Vasile Rădună a plecat din ţară în luna aprilie a acestui an, în plină tragedie personală. Tatăl său tocmai murise și urma să fie înmormântat a doua zi după ce ofițerul de 43 de ani a decolat spre Afganistan.

Amintirile unui prieten despre eroul român

Lacrimi și durere printre oamenii din Fierbinți care l-au cunoscut pe eroul Rădună.«Este o zi neagră pentru comunitate! Vasile Rădună mi-a fost coleg din şcoala generală până la liceu. Era un om bun!», spune primarul localităţii Fierbinţi Târg, Dobrică Pârvu. Deocamdată nu se cunosc amănunte privitoare la repatrierea trupului militarului decedat. Primarul localităţii Fierbinţi a povestit pentru „Adevărul“ despre prietenul său din copilărie, cutremurat de tragedia petrecută în Afganistan. Dobrică Pârvu spune despre Sile, aşa cum îl ştia toată lumea pe militarul român, că era un om de toată isprava.

explozie kabul 0 jpeg
Explozia a pus la pământ clădirea ambasadei României din Afganistan

"Era tipul de fierbinţean corect, crescut la ţară, cu spirit de echipă, modest, cinstit, nu ajunsese să fie influenţat de viaţa din Bucureşti. Mergea în misiuni de vreo 10 ani, fusese agent de securitate la mai multe ambasade ale României în lume. Ştiu că de mulţi ani îşi dorea astfel de misiuni. Iată că într-un final acest lucru i-a fost fatal. El este un erou acum, ne pare foarte rău pentru această pierdere, nu pot să vă explic în cuvinte", spune primarul. Dobrică Pârvu spune că iniţial a primit vestea cu detaşare, cu mâhnire, dar când a aflat că este vorba despre Sile s-a îngrozit."Am fost colegi de şcoală, din clasa a V-a pînă la liceu. Am făcut armata împreună la Jandarmerie, am flăcăit împreună, aşa cum se spune la noi, mergeam la discotecă, ne distram, era un prieten de toată isprava. Ultima dată l-am văzut cu câteva zile înainte de misiunea din Afganistan. Venise la Primărie să plătească taxele şi impozitele la casă. Nu mi-a spus unde pleacă, probabil era secretul misiunii, dar mi s-a părut mai serios, nu mai era băiatul volubil pe care îl ştiam, era mai matur", povesteşte primarul din Fierbinţi Târg.

Soția este asistentă medical în București

Soţia lui Vasile Rădună este asistentă medicală la un spital din Bucureşti. Probabil, spune primarul din Fierbinţi Târg, va alege să-l înmormânteze în Capitală."Ce să vă mai spun? E o nenorocire imensă. Are o fetiţă în vârstă de 9 ani, a rămas orfană de tată. Sile locuia la Bucureşti, alături de familie, dar aici venea tot timpul pentru că renovase casa părintească. Părinţii nu mai trăiesc. Tatăl a murit cu o zi înainte de plecarea lui în Afganistan, iar mama lui înainte cu un an. În localitate îl mai are pe fratele său, mai mare cu câţiva ani. Cumnata lui este bibliotecară în Fierbinţi, iar fratele este pompier la Urziceni", povesteşte primarul. Joi, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local se va decide acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem pentru Vasile Rădună.

Vasile Rădună a murit pentru a salva membrii ambasadei

Potrivit ministrului de Externe Ramona Mănescu, ofițerul și-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi membri ai ambasadei. El a murit cu arma în mână.”A fost ţintită Ambasada, misiunea României de acolo. Atacul a început aseară(nr.luni seară), sigur este un atac susţinut, cu maşini-capcană, aşa cum sunt obişnuiţi teoriştii talibani”, a declarat Ramona Mănescu

Citiți și

Încă o explozie în Kabul, lângă cartierul general NATO. Un militar român a murit

Ofițerul român ucis de talibani în atacul ambasadei din Kabul a murit cu arma în mână

Mihai Bendeac
niculina stoican   facebook jpg
andreea berecleanu si catalin maruta jpg
corina caragea jpg
cabral andreea ibacka botez fetita jpeg
Gigi Hadid și Kanye West
grasime corporala
Sanziana Buruiana party 2 jpg
Proiectul pistelor pentru competițiile olimpice blog unteanu
preschimbare permis de conducere jpeg
image
image
image
image
Analizaţi ofertele de pe piaţă,  ca să nu plătiţi în plus pentru facturi! jpeg
Rudel Obreja
ion soricica jpg
munti sursa FOTO Pixabay
bani in portofel jpeg
Copiii dintr un oraș din Franța fac frigul în clase jpg