S-a terminat vara, începe toamna! De Ziua Crucii se sfinţesc via şi butoaiele cu vin

Ultima actualizare:

Creştinii sărbătoresc azi Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul, zi încărcată de semnificaţii deosebite. În credinţa populară se spune că toţi cei care cine ţin cont azi de câteva lucruri vor avea belşug şi spor în casă.

În popor, data de 14 septembrie se mai numeşte Ziua Crucii, care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. “Conform tradiţiei populare, de Ziua Crucii se închide pământul, care ia cu sine insectele, reptilele şi plantele lăsate la lumină în primăvară. În lumea satelor încă se mai crede că, în această zi, şerpii, înainte de a se retrage în ascunzişuri, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o piatră nestemată, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialiştii în etnografie şi folclor de la Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.

"Florile se plâng una alteia că se usucă"

“Cele două sărbători plasate în preajma echinocţiilor de primăvară, Alexii, şi de toamnă, Ziua Crucii, împărţeau calendarul popular în două anotimpuri de şase luni: vara (17 martie-14 septembrie) şi iarna (14 septembrie-17 martie). La Ziua Crucii florile se plâng una alteia că se usucă, iar cele care înfloresc după această dată, în special brânduşa de toamnă şi fragii, sunt <<necurate>> şi aparţin morţilor”, explică reprezenanţii Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.

Gospodarii au început să culeagă via
Gospodarii au început să culeagă via

Tot în această zi, preotul sfinţeşte via şi butoaiele cu vin, pentru ca şi în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată, scrie adevarul.ro. Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeşi astăzi. Ei trebuie păstraţi ca ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. De asemenea, pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, menta, măghiranul şi cimbrul, considerate plante magice, care îi apară pe credincioşi de diverse boli.Click! spune

Potrivit scrierilor teologice, la data de 14 septembrie sărbătorim două evenimente: Înălţarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi Sfinţirea Bisericii Sfântului Mormânt, construită de împăratul Constantin cel Mare. Înălţarea Sfintei Cruci a avut loc în ziua de 14 septembrie, în anul 335.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net